Mikor leszel végre normális?

Egy kedves ismerősöm tudja, hogy nem eszem húst, halat, tojást, hagymát, nem iszom alkoholt. Néha, amikor náluk vacsorázom, ezt tiszteletben tartja, és olyan ételeket készít, amit én is fogyaszthatok. Persze időnként viccesen felteszi a kérdést, hogy mikor leszek végre normális. Mikor eszem már egy kis húst, vagy iszom egy kis bort? Ezt nem szoktam komolyan lereagálni, mivel tudom, hogy a megszokottól eltérőt kezeli így, és nem engem akar (meg)bántani.

Tényleg nem lennék normális? – merül fel bennem ilyenkor a kérdés. Aztán egy kis önreflekció után megerősödik bennem, hogy de, normális vagyok, csak nem szokványos.

A személyes értékrendemben fontos szerepet kap az ahimsza (vagyis az erőszakmentesség elve), hogy nem bántok, ölök meg másokat azért, hogy egy jót tudjak enni. Hiszek a karma törvényében is, amely szerint „szemet szemért, fogat fogért” elv működik – azaz egy állat leölésével vagy azzal, hogy ezt másokkal csináltatom én is hasonló visszahatásoknak leszek kitéve. Nem iszom alkoholt, nem dohányzom, mert szeretném megőrizni a józan ítélőképességemet, tisztaságomat. Az értékrendem nem vallási dogma vagy társadalmi nyomás miatt ez. A védikus, hindu filozófia segített felfedezni ezeket az elveket, de átélni, és ezzel élni már nekem kell. Szóval a fenti értékeket megismertem, magamévá tettem, de a követésük az én tudatos döntésem eredménye. Nem megvonásként élem át őket, hanem igazi értéknek tekintem, amik gazdagítanak engem.

Lehetnek-e divatosak a hagyományos értékrendek?

Egy időben ciki volt, ha az ember másként gondolkodott és önkéntesen vállalt fel bizonyos önfegyelmet. Maradinak, „nem normálisnak” tűnt mások szemében. Ma már egyre többen értékelik a hagyományos értékrend követőit, az egyén erőfeszítését, és tiszteletben tartják a másképpen gondolkodást.

Példaként lehet felhozni a 80-as években indult straightedge gondolkodásmódot, amely jó példája annak, hogyan lesz divatos egy hagyományos értékrend. Ennek alapja, hogy az ember nem iszik, nem cigizik, nem drogozik, mert – a szó tágabb értelmében is – józan akar maradni, nem él szabados szexuális életet, hogy ne az ösztönös nemi vágyak vezessék, és nem eszik húst, mert nem akar mások ellen erőszakot elkövetni. A fiatalok körében népszerűvé vált ez a gondolkodás, és még azokban is tiszteletet ébresztett, akik nem voltak ennek az életmódnak a követői.

Kutassuk az értékeket

Szóval még ha a mainstream média mást is diktál, fedezzük fel a hagyományos értékrendeket. A fentiekben csak párra hivatkoztam, de ha csak egy kicsit is elkezdünk keresni sok kincsre fogunk bukkanni. A különféle kultúrák, vallások, erkölcsi törvények végtelen tárházai ennek. Fogadjunk be annyit belőlük, amit tudunk, hiszen már egy kis törekvés is építi a személyiségünket, önmagunk fejlődését szolgálja.

A modern időkből kiveszett az erkölcs, úgyhogy én inkább régimódi maradok. – Lieve Joris

Mi a 108.hu Magazin értékrendje, ideológiája?

Ezt a cikket azért is írtam, mert szeretném, ha betekintést nyernétek abba, hogy milyen gondolkodás áll az újság szerkesztése mögött. Szeretnénk értéket közvetíteni az olvasók felé. Ezért ígérem, hogy a továbbiakban is sokat olvashattok arról, hogyan éljünk egy boldog, kiegyensúlyozott, holisztikus szemléletű életet, egységben önmagaddal, a környezeteddel, a társadalommal, a világgal. Testi, mentális és lelki tanácsokkal segítjük majd a felfedező utad. Szeretnénk alternatívát kínálni és kéznél lenni, amikor éppen ilyenről szeretnél olvasni, vagy társad lenni, amikor szeretnéd az életedet egy ilyen irányba fejleszteni.

Kozák Mihály / Manorama
www.108.hu/lifecoaching

Oszd meg másokkal is