Öko módi

Az öko gondoskodás környezetünkről nem újdonság. A környezettudatos élet során, nemcsak szelektív hulladékgyűjtéssel, otthon termesztett zöldségekkel, vagy éppen bicikli használatával védhetjük környezetünket, hanem ami a mindennapokban a legszembetűnőbb, ruházatunk megválogatásával. Itt nem éppen a legújabb divatra helyezném a hangsúlyt, hanem a minőségi, ámde mégis természetes anyagok viselésére. Ruháink mindennap érintkeznek bőrünkkel, s néha nem is gondolnánk, hogy kedvenc farmerünk épp vegyi anyagoktól hemzseg. Elég csak egy póló belső felén lifegő hatalmas cetlit elolvasnunk és máris idegen szavakkal találkozhatunk. A kezemben épp egy 100%-os viszkóz anyagot tartok. Erről az anyagról tudni kell, hogy alapja a természetben előforduló cellulóz, viszont ahhoz, hogy használható szálakká váljanak, már erős vegyi kezelésnek kell alávetni. Itt koppan az ember, hogy majdnem az egész szekrénye mesterséges textilekkel van tele. Számos más felirattal találkozhatunk: pamut, gyapjú, akril, nylon, poliészter.
A textil anyagokat több csoportba soroljuk: növényi eredetű alapanyagok (pamut, len, kender, kókusz), állati eredetű anyagok (gyapjú, selyem) s a mesterséges eredetű alapanyagok (cellulóz,- és szintetikus alapú vegyiszálak). Legjobb lenne csak az első két kategóriát szem előtt tartani, még szerencsésebb lenne csak növényi alapanyagokat használni. Ám nem elég azt arra figyelni, hogy minden természetes anyagból készüljön. A ruhák készítésénél, színezésénél uyganis legtöbbször ártalmas vegyi eljárásokat alkalmaznak. A poliészter, akril, viszkóz anyagok mind műszálak, amelyek még mindig sokszor okoznak bőrirritációt és allergiát, nem mellesleg kőolajszármazékokból készülnek.
De hol lehet környezet- és egészség barát textileket, ruhákat beszerezni?
A http://tudatosvasarlo.hu/jo-termek-ruha-textl oldalon például ránézhetünk, melyik márka az, amely természetes anyagokat használ. Vagy a C und A üzletek hemzsegnek a 100% pamut ruháktól.
(http://www.canda.com/hu/hu/corporate/company/felelossegvallalas/koernyezetvedelem/biopamut/) De aki nem akar külön vadászni, annak ajánlott ha vásárlás előtt elolvassa a ruha címkéjét, s amelyen nem talál pamut(cotton), vagy len vagy éppen gyapjú feliratot, akkor jobb meggondolnia mit szeretne viselni. Nem utolsó sorban az anyagok tapintásán is lehet érezni, mennyir kezelték őket ártalmas szerekkel, s mennyire műanyag az érzetük.
Ezek mind apró dolgok, de ha apránként változtatunk, egyre tudatosabbá válunk az élet minden területén, s mi fogjuk irányítani tetteinket, gondolatainkat, nem azok fognak meghatározni minket.

Oszd meg másokkal is