Orbáncfű

Az orbáncfű az orbáncfűfélék családjába tartozó évelő növény, amelyet erdőszéleken, füves, cserjés helyeken találhatunk meg. Hazánkban a lyukas levelű orbáncfű őshonos a népi gyógyászatban már régóta használják, gyógyhatása miatt pedig, számos modern gyógyszerkönyvben is szerepel. Hatóanyagai elsősorban a virágokban és a levelekben találhatóak. Olaját a reumás fájdalmak enyhítésére egyes bőrbetegségek, köszvény, furunkulózis gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén alkalmazták. Teáját sokan fogyasztják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, és ma már az orvosok is elismerik, hogy eredményesen alkalmazható a depresszió következtében fellépő szervi panaszoknál, mint gyakori fejfájás, szívritmuszavarok, nehézlégzés, súlyos betegség, műtét utáni lábadozás idején. A menstruációt megelőző, illetve a klimaxhoz kapcsoló depresszió esetén – amely főleg idegességben, szorongásban és félelemérzetben nyilvánul meg – szintén hatásos. Kedvezően befolyásolja a hangulatváltozásokat, levertségérzetet és növeli a koncentrálóképességet. Nem tompít el, mert az ingerküszöböt, csak kis mértékben emeli. De máj- és epehólyag bántalmak, valamint gyomorfekély kezelésére is használják, mivel a teája nyálkahártyavédő, gyulladáscsökkentő, sejtregenerálódást segítő és antibakteriális hatású.
Az immunrendszert erősíti, helyreállítja a degenerált folyamatokat ezért az AIDS egyik lehetséges gyógyszere. Közepesen erős vízhajtó, tisztítja a vesét és a húgyutakat.
Fontos tudni, hogy a gyógyteák nem úgy hatnak, mint egy gyógyszer, hatásukat hosszabb idő alatt fejtik ki. Az orbáncfű teát nem szabad megszakítás nélkül inni, 6 hét után ugyanennyi szünetet kell tartani. A kieső idő alatt fogyaszthatunk citromfű teát, ami bármeddig iható, akár szünet nélkül is. Gyengébb hatású az orbáncfűnél, de kiválóan nyugtat, és oldja a stresszt.
Fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert erős hatású szer, túladagolás esetén émelygést, hasmenést okozhat, emeli a testhőt. Fogyókúra, böjt és terhesség szoptatás alatt kerüljük. Közvetlenül fogyasztása után ne tegyük ki magunkat erős napsütésnek, mert égési sebeket szerezhetünk.

Muszka Evelin

Oszd meg másokkal is