Őszi energiatuning az Ájurvéda segítségével

Az Ájurvéda, India ősi orvostudománya, amely kifejezetten nagy hangsúlyt helyez a prevencióra és helyes étkezésre az őszi hűvös napokra a test és lélek felvértezését javasolja számunkra. Miként lehetséges, hogy a Nap gyengülése és a növekvő hideg és sötétség idején erősebbek, energikusabbak legyünk és ne veszítsünk munkateljesítményünkből?

Az Ájurvéda kiemelten fontosnak tartja a kielégítő alvást és a helyes étkezést, a rendszerezett életvitelt, vagyis a megfelelő életvezetést. Ehhez legalább napi 6, ősszel és télen esetenként 8 óra alvásra van szükségünk, azonban nem mindegy, hogy ezt mikor tesszük.

A kínai gyógyászatból is jól ismert hármas melegítő ideje ugyanis este 9 órakor kezdődik és 11 órára, azaz 23 órára már véget is ér, vagyis ebben az időszakban mindenképpen pihennünk kell ahhoz, hogy idegrendszerünk, hőháztartásunk és szervezetünk helyes működése fenntartható legyen. Az ezt követő órákban a szervek regenerációja és a méregtelenítés következik. Ezért a reggelt alapos tisztálkodással nagyobb fürdővel, zuhannyal kell kezdeni. Fontos az is, hogy ez előtt megszabaduljunk a béltraktusban található méreganyagoktól.

Az alapos fürdő mellett a száj megtisztítása, így pl. a nyelv a szájpad és a garat megtisztítása elengedhetetlen. A náthás őszi reggeleken, egy-egy kezdődő megfázás esetén nagy segítség lehet tengeri sós orrspray-vel vagy házilag, enyhére kevert konyhasós vízzel az orrjáratok öblítése. A tisztaság fél egészség – ebben az esetben pedig az egészségen túl azt is eredményezi, hogy eltávolítjuk azokat melléktermékeket, amiket összességében: belassító energiáknak nevezhetnénk.

Ezt követik a helyes lelki gyakorlatok életünkben. Ez lehet valamely vallásos folyamat, pl. mantrázás vagy meditáció végzése, de már az is feltölti az embert, ha munkába rohanás előtt egy fél órát olvas valamilyen lelkileg felemelő témáról: érdemes ilyenkor pl. napi pozitív gondolatokat csempésznünk elménkbe, néhány építő idézetet olvasnunk, ez ugyanis kihat az egész napunkra és akarva akaratlanul jobb döntéseket hozunk minden percben.

A megfelelő reggeli is sokat dob az ember teljesítményén. Ehhez tisztított vajra, gabonára, gyümölcsökre, zöldségekre és tejre van szükség. A legjobb, ha változatosan reggelizünk, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy reggeli egyszerre mindenféle ételt kell, tartalmazzon. Érdemes naponta váltogatni az összetevőket és nem árt tudnunk, hogy a cukor a gabona és tejfélék, valamint a tej és gyümölcs sajnos képesek összerothadni az emésztés során, ezért bontottan, okosan szervezve étkezzünk. Egy nap lehet zöldséget és gabonákat, másik nap valamilyen tejes reggelit, a harmadikon pl. gyümölcssalátát és magokat fogyasztani stb.

Az Ájurvéda azt is javasolja, hogy a nyugati szokástól eltérően, meleg reggelit fogyasszunk, pl. meleg vajban párolt zöldségeket és frissen készült meleg gabonaételeket. Egy rizs vagy egy bulgur elkészítése igazán nem nagy idő, 15 perc alatt elkészíthető friss reggeli.

A nap során, hogy fenntartsuk az energiaszintünket, érdemes az ebédet melegítő, csípősebb, fűszeresebb ételekkel folytatnunk. Kerüljük napközben a hűtő és nehezítő ételek fogyasztását, tejet pl. csak reggel és este vegyünk magunkhoz, a hideg napokon, vagy megfázáskor pedig iktassuk ki étrendünkből. Ha valóban laktató és energia-dús ételekre vágyunk, akkor nem árt tudni, hogy a legnagyobb tápértékű ételek a sárgarépa, az ilyekor gyönyörű sütőtök, az olajos magvak, pl. tökmag és mogyoró, valamint a burgonya és a különböző gabonakásák, és természetesen a méz.

Oszd meg másokkal is