Őszi feltöltődés gyógynövényekkel

Ebben a hónapban fordítsunk több figyelmet a tüdőnkre!
Ha a tüdő jól működik, akkor a testünk minden sejtjéhez elegendő oxigén jut. E szervünk nélkül nem tudnánk hangunknak erőt adni, nem tudnánk beszélni, énekelni. Naponta 10000-20000 liternyi levegőt lélegzünk be, azaz egy levegővétel kb. fél liter! A testben zajló anyagcsere folyamatok során szén-dioxid termelődik, amelyet minden egyes levegővételkor kilélegzünk. A tüdőnk véd a fertőzésektől.
Ebben segítenek a hörgők, amelyek a levegő eloszlatásával a bejutó levegőt felmelegítik, és felfogják az idegen testeket, kórokozókat. Ez a folyamat egy finom nyálkahártyán keresztül folyik, amely az egész légzőrendszert belülről kibéleli. A nyálkahártya felszínét csillós hámréteg borítja, illetve nyálkaképző sejteket is tartalmaz. Ezen akadnak meg a légzés során bekerülő részecskék és a por. Ezek a kis csillócskák juttatják ki a szervezetből a szennyeződést kitüsszögés, vagy kiköhögés által.

Ezzel teszünk jót a tüdőnknek:
• Tanuljuk meg a teljes jóga légzést, amit minden nap iktassunk be az életünkbe.
• Igyunk eleget, hogy ne száradjon ki a nyákhártyánk
• Gondoskodjunk a párás levegőről, hiszen a száraz levegő is szárítja a nyálkahártyát
• Tartsuk melegen lábunkat, derekunkat
• Kerüljük a cigarettát, és azokat a helyeket, ahol ezzel találkozunk

Milyen gyógynövény segíthet a tüdő erősítésében?
A lándzsás útifű védi a nyálkahártyát, segít a száj- és torokgyulladás kezelésében, erősíti a tüdőt, száraz köhögésben gyógyír. A kakukkfű kiváló fertőtlenítő, görcsoldó.
Erősítő kúra: naponta 1 hónapon keresztül fogyasszunk 1-2 csésze lándzsás útifű/kakukkfű teát. Elkészítve a szokásos módon: 2,5 dl vizet felforralva, állni hagyni, majd az egy evőkanálnyi gyógyfüvet leforrázni 10-15 percig állni hagyni, langyosan fogyasztani. Esetleg hársmézzel ízesíthetjük.
Lándzsás útifű szirup: kb. 2-3 maroknyi friss, apróra vágott lándzsás útifű levelet tegyünk egy üvegbe, és annyi méz-nádcukor keveréket tegyünk rá, hogy ellepje. Lehet még a következő napokban folyamatosan rakni rá gyógynövényt és méz+nádcukor keveréket. Majd hagyjuk állni kb. 2 hónapig. Ha elkészült, akkor én egy műanyag nagy szűrőbe merek ebből a szirupból, és hagyom, hogy magától lecsöpögjön a nedű. Ez eltarthat több napig is, viszont megéri! Ezt ajánlatos inkább tavasszal-nyáron elkezdeni, hogy majd télen már ott legyen a polcunkon! A gyógynövény begyűjtésekor ügyeljünk arra, hogy növő holdfázisban és leveles napokon takarítsuk be, ezáltal a legtöbb hatóanyagot megtartva a növényben! Ilyen még a kakukkfüves tinktúra/ szirup is! Érdemes ebből is bespájzolni télire. Elkészítése: a friss kakukkfüvet 40 %-os alkoholba áztassuk be legalább 2 hétre. Kúraszerűen alkalmazzuk 4 héten keresztül, naponta 3×25 cseppet. De választhatjuk a szirupot is, amelynek az elkészítése hasonló a lándzsás útifű sziruphoz, csak 1 hónap is elegendő az elkészítéshez. A szirup hatékony a hörghurut és a letapadt váladék felköhögésénél. Hörgőgörcsoldó, tüdő nyugtató, baktériumölő hatású. Kiváló tüdő gyógyszer! Viszont várandósok ne fogyasszák ekkora dózisban! Számukra marad a lándzsás útifű. Gyermekeknek is adhatjuk mindkét szirupot fél éves kortól. Sokan allergén anyagként tekintenek a mézre, viszont én úgy gondolom, hogy inkább adok mézet a gyermekeimnek fél éves kortól (apró adagokban), mint cukrot. Mindenki maga dönti el, hogy melyik utat válassza.                                                                                                                                                                                                    A szirupokat érdemes illóolajként párologtatni a lakásban, munkahelyen, sőt gyermekek esetén az ágyukra pár cseppet csepegtethetünk alváskor. Én ilyenkor hozzáteszek még pár csepp levendulát is! Óvodás nagy fiam pedig „parfümként” használja. Ha látom rajta, hogy küszködik az immunrendszere, akkor a ruhájára csepegtetek belőlük. Így folyamatosan inhalálja be a hatékony anyagokat.
Jó egészséget mindenkinek!

Nagyné Szalai Melinda
Fitoterapeuta, jóga oktató, dúla
www.melinda-angel.hu

 

Oszd meg másokkal is