Szájhigiénia, méregtelenítés

A testi-lelki harmónia eléréséhez lényeges pont a test tisztán tartása. Az ájurvéda az alapvető higiénia terén is számos elvet, praktikus tanácsot ad, melyeket  a hétköznapokban alkalmazva egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lehetsz.  A jógagyakorlók számára, a test tisztán tartása pedig különösen fontos szerepet kap – mert a tiszta test az alapja a tiszta tudatnak.

A szájápolás a nyugati kultúrában is a napi rutin része, de ez a legtöbb esetben megáll a fogmosásánál, pedig a szájüreg és a nyelv tisztán tartása ugyanolyan fontossággal bír. Ha csak az esztétikai részét nézzük, nem túl szép látvány, amikor valakinek lepedékes a nyelve.

Az éjszaka folyamán a testünk méregtelenít, így reggelre salakanyagok halmozódnak fel különböző formákban: vizelet, széklet, izzadság a bőrfelszínen, orrváladék, fülzsír, és a szájban is megtalálhatóak ezek a lerakódások. A szájüregben, a fogakon és a nyelvünkön lerakodásként látható reggel az emésztőrendszer által termelt tisztátalanságok egy része. A nyelved lepedékessége árulkodik arról, hogy milyen sok méreganyag van felhalmozódva a szervezetedben – a lepedék színe és elhelyezkedése a nyelven további pontos információkat szolgáltat a testi funkciókról, szervek állapotáról. Ezért nagyon fontos, hogy minden reggel megszabadulj ezektől a méreganyagoktól.

A száj, fogak, garat és nyelv tisztán tartása segít megelőzni a fertőzéseket, megszabadít a méreganyagoktól és a kellemetlen lehelettől.  Csökkenti az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát. Az ájurvédikus szájhigiéniai alapelvek betartása javítja az emésztést is, mert az emésztőrendszert megszabadítjuk a salakanyagoktól és nem pedig visszanyeljük a reggeli elfogyasztásával.

Reggel felkelés után, ha végeztél a toiletten, a legjobb ha elsőként a száj tisztán tartására fókuszálsz.  Jobb, ha nem eszel és iszol, amíg a méreganyagokat el nem távolítottad a szádból, mert nem szerencsés visszanyelni.Az első az olajos szájöblögetés, amit már évezredek óta alkalmaznak. 1 evőkanál érlelt szezámolajat vegyél a szádba (ha nincs, akkor olívaolajjal is próbálkozhatsz) és kezdj el vele öblögetni, forgasd a szádban, rágcsáld, próbáld a fogak között átengedni, engedd picit hátrébb a garat irányába. (kb. 2-3 percig végezd).

Amennyiben hosszabban szeretnél öblögetni, úgy köpd ki az olajat és vegyél a szádba friss olajat, különben a már kioldott méreganyagok visszakerülnek a szervezetedbe. Az olajos öblögetés feloldja a lepedéket, segít csökkenteni a fogkövet, erősíti a fogakat és javítja az ízérzékelést.

Az olajos öblögetés után jöhet a fogmosás. Lehetőleg vegyszermentes, bio, növényi alapú fogkrémet használj.

A szájápolás utolsó fázisa a nyelvkaparás legyen. A nyelv felszínére nagyon sok méreganyag rakódik le az éjszaka folyamán, amit reggel könnyedén el tudunk távolítani egy nyelvkaparó segítségével.

Ne a fogkeféd végével végezd ezt a mozdulatsort, mert nem lesz elég hatékony – szerezz be erre a célra nyelvkaparót.

A  nyelvkaparót mosd le, majd helyezd be  a szádba és húzd végig, finom nyomással a nyelv hátsó részétől, teljesen az elejéig.A lepedéket köpd ki és mosd le a nyelvkaparóról, majd végezd el a műveletet néhányszor addig, amíg a nyelved tiszta nem lesz. Óvatosan használd a nyelvkaparót, nehogy megsértsd a nyelved.

Vitai Katalin
jógaoktató
eljharmoniaban.blogspot.hu

Oszd meg másokkal is