Széleskörű összefogás a volt MALÉV dolgozókért – Sajtóközlemény

Közel félszáz coach fogott össze a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) és a MALÉV F.A. közös projektjében, amelynek keretében a volt MALÉV dolgozók ingyenes, pro-bono outplacement coaching támogatást kapnak munkahelyük elvesztésének feldolgozásához, hogy jobb esélyekkel foghassanak neki a karrierváltásnak.

Az ICF Magyar Tagozata társadalmi felelősségvállalási programjának egyik legfontosabb célja, hogy a társadalom felé a tagjaink számára fontos értékeket (összefogás, együttműködés, empátia, tisztelet, felelősségvállalás) közvetítsük, társadalmilag fontos szerepet teljesítsünk és változást indítsunk el a hátránnyal, méltánytalansággal küzdők életében.

Mindezeket a célokat szolgálja a Malév-dolgozók ingyenes outplacement coaching támogatása, amelyben a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) Magyar Tagozata minden második tagja részt vesz, önkéntes alapon, szabadidejében. A coachok rendszeres szakmai támogatást kapnak a projektben résztvevő tíz mentortól, szupervízortól. A coachok a volt MALÉV dolgozók számára 3 hónapos outplacement coaching folyamatot ajánlottak fel, kilencven volt malévos élt ezzel lehetőséggel. A coaching folyamatok lassan végükhöz érnek, amelyek eredményeképpen a dolgozók egy része új munkahelyet talált, más részük tudatosan és felkészülten jár már az interjúkra, piacképes önéletrajzzal, megerősödött önbizalommal és csiszolt interjútechnikával.

Komoly kihívást jelent, hogy gyakran több évtizedes, speciálisan a repüléshez kötődő karriert tört meg a vállalat felszámolása. Érzelmileg nehéz helyzetbe kerültek az elbocsájtott dolgozók, hiszen sokan érettségi, vagy az első diploma kézhezvétele óta, szinte családtagként jártak nap mint nap a munkahelyükre – ez az állapot egyik pillanatról a másikra szűnt meg. Kikerültek a munkaerőpiacra, ahol sokuk semmilyen tapasztalattal nem bírt. A coachingban résztvevők többsége csalódással, de belenyugvással vette tudomásul a MALÉV felszámolását. Többeknél egy új munkalehetőségtől való megrettenés, a végleges változás tudatosulása okozta sokk feldolgozása vált a coaching során feladattá. Hasznos önismereti felismerésekkel gazdagodtak, és a korábbi sikertörténeteik, a nehéz helyzetek megoldásában való részvételük, korábbi kihívások megoldásának összegyűjtése által megerősödött önértékelésük, tudatosultak azon erősségeik, amelyek komoly értéket jelentenek bármely vállalat számára. Aktívan és érdeklődéssel vesznek részt a folyamatban, lelkiismeretesen és együttműködően dolgoznak a jövőjükön. Az ICF önkéntesei mind azon dolgoznak, hogy ezek az értékes emberek ismét megtalálják a helyüket a világban, és a coaching erejével felismerjék és tudatosítsák az erősségeiket, amelyekre a jövőjüket szilárdan építhetik.

Az ICF részéről Hegedűs Dóra elnökségi tag és Schäffer Beáta CSR felelős vezetik a 140 embert érintő projektet, amely vonzó szakmai kihívás a szervezet számára és hatalmas kohéziós erőt teremt a tagok között. Érezhető azt a napról napra növekvő energiaszint, ahogy a sok coach elkezdett együttműködni.

***

Hogyan látja a coaching eredményét egy volt MALÉV dolgozó?
„Már 2,5 hónapja kerestem állást, amikor elkezdődött a coaching, tehát addigra a lehető legtöbb mindent elolvastam a CV írásról, motivációs levélről stb, mégis a coach tudott valami újat, hasznosat mondani. A leghasznosabbnak azonban azt tartom, hogy önbizalmat adott, megerősített a hitemben, abban, hogy jó irányba haladok és minden akadályt le tudok küzdeni. Vannak konkrét megkereséseim és úgy érzem nem vagyok kiszolgáltatott helyzetben, mert annyira jó vagyok, hogy örüljön egy cég, ha megszerez engem 🙂 Ez persze lehet, hogy most túlzásnak tűnik, de én biztos vagyok benne, hogy egy állásinterjún számít, ha valaki remegve beszél vagy van egy olyan pozitiv, magabiztos, de mégsem öntelt kisugárzása, ami jó benyomást mutat róla és elhiteti a céggel, hogy nála nincs jobb jelölt.”

Király József HR igazgató, MALÉV F.A.:
„Nagyon örültem, amikor a Malév leállását követően egy volt kollégámon keresztül sikerült felvennünk a kapcsolatot az ICF-el. Rekord-rövid idő alatt, kemény, intenzív munkával sikerült megszerveznünk, hogy 90 maléves kolléga professzionális segítséget kapjon az őket ért sokk feldolgozásához, a Malév utáni élet elindításához. Meggyőződésem, hogy a programban résztvevők könnyebben fogják feldolgozni a munka elveszítésével járó helyzetet, és nagyobb eséllyel fognak elindulni egy új élethez vezető úton. Kollégáim nevében is köszönöm a program szervezésében és lebonyolításában résztvevő valamennyi coach áldozatos önkéntes munkáját és segítségét.”

További információ:
Hegedűs Dóra elnökségi tag, ICF
[email protected]
+36/20/9661636
www.coachfederation.hu

Oszd meg másokkal is