Szeretetnyelv

A szeretetet mindenki másképpen fejezi ki. Mindenki szívében van szeretet, és van, aki önzőbben tudja kifejezni azt, míg mások önzetlenebbül. Előbb-utóbb mindenki megtanulja, hogy nem kaphat szeretetet másoktól anélkül, hogy saját maga nem fejezné ki a szeretetét mások iránt, és ez az adok-kapok olyan, mint a karma. Néhol igazságtalannak vagy aránytalannak tűnik, néhol nem, de hosszú távon és globális összességében nincs hiány a teljességben, vagyis korlátlan mennyiségű szeretetet adhatunk és kaphatunk is. 

Ha valaki fontos a számunkra, akkor rendszeresen befektetéseket kell elhelyeznünk az érzelmi bankszámláján. Ezekkel ugyan nem tudjuk teljes mértékben kompenzálni a terheléseket (például a csalódásokat vagy egyéb traumákat, amiket okozunk), de legalább lassabban merül ki az egyenleg. Egy kapcsolat általában akkor lesz sikeres hosszú távon, ha minél több betétet igyekszünk elhelyezni egymás számláján és igyekszünk a terhelések csökkentésére vagy elkerülésére. Ehhez pedig rendszeresen ki kell fejeznünk a szeretetünket, és meg kell tanulnunk egymás szeretetnyelvét. Erről Gary Chapman amerikai baptista lelkész ír „Az öt szeretetnyelv” című könyvében. 

Szerinte az emberek öt médiumon keresztül fejezik ki leggyakrabban a szeretetüket:

Elismerő szavak: Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.


Minőségi idő: Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, olvasás, telefon nyomkodása közben nem lehet kapcsolatot építeni.


Ajándékozás: Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

Szívességek: Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét , rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek.


Testi érintés: Az átölelés, simogatás, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál.

Minden ember esetében az egyik vagy másik szeretetnyelv lesz a domináns, és egy kapcsolatban nem csak azt kell megértenünk, hogy saját magunk számára melyik a legfőbb szeretetnyelv, hanem azt is, hogy a másik fél számára melyik fontos, és azon a szeretetnyelven pontosan hogyan fejezi ki magát. A férfiak és a nők eleve különböznek egymástól, és minden egyes ember a saját kondicionáltságából fakadó módon fejezi ki, illetve várja el a szeretet, törődés kifejeződését. Az első lépés persze az, hogy elkezdjük gyakorolni ezt az öt szeretetnyelvet, és kommunikálunk egymással, hogy megértsük, hogyan fogadja a másik fél a szeretetünket.

Gauranga Das

személyi edző, táplálkozási tanácsadó

hotashtanga.com

Oszd meg másokkal is