Szokások

Ha kiegyensúlyozott, boldog, harmonikus az életed, békés az elméd, teljesen egészséges vagy, jól érzed magad a bőrödben  és jól működnek az emberi kapcsolataid, nincsenek az életedben feszültségek, konfliktusok, akkor ne olvass tovább, mert nagy valószínűséggel jó, amit csinálsz.


Ha nem vagy elégedett azzal, amit most tapasztalsz az életedben, akkor be kell látnod, ha ugyanazt csinálod, amit eddig, annak ugyanaz lesz az eredménye, tehát fontos, hogy változtass azon, amit mostanáig csináltál.

Az életben a szokásaid hatással vannak a tudatodra, s ezáltal meghatározzák azt is, hogyan gondolkodsz a dolgokról, hogyan érzékelsz bizonyos szituációkat, milyenek a reakcióid, milyen a közérzeted, az egészségi állapotod és az energiaszinted.  Sajnos manapság ki-ki kialakítja a saját világát és egy idő után a magának emelt falak börtönében találja magát…

Egy embert a szokásai határoznak meg és a szokásainkat az alakítja milyen társaságban vagyunk, kikkel, mikkel vesszük körbe magunkat, kire hallgatunk, kinek a könyvét olvassuk, milyen filmeket nézünk.

Változást az életedben, egészségedben, emberi kapcsolataidban, közérzetedben és a személyiségedben csak úgy tudsz kialakítani, ha megváltoztatod a korábbi dolgaidat, szokásaidat. Hiszen ugyanannak a dolognak, ugyanaz lesz az eredménye. Ha mindent úgy csinálsz mint korábban, ne reméld, hogy bármi is megváltozik.

Gondold át milyen céljaid vannak, és nézd meg mely szokásaid támogatják a céljaid elérését, és gondold át, mely szokásaid amik távolabb visznek a céljaidtól.
(egy adott élethelyzetben, egy döntés előtt gondold végig, hogy ha megteszed akkor az jót hoz-e neked és jót hoz-e másoknak.

Kifejezetten kedvezőtlen, rossz szokások:
– Dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott kávéfogyasztás
– Helytelen táplálkozás (nem friss ételek fogyasztása, elhízás, rendszeres diétázás, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás, késő esti étkezés, túl sok zsíros, cukros, fűszeres, húsos étel)
– Kevés alvás, késői fekvés, késői kelés
– Állandó aktivitás, pihenés, feltöltődés hiánya
– Stressz, aggodalom, szorongás
– Merengés a múlton
– Düh, bosszankodás és haragtartás
– Kevés testmozgás
– Szerencsejáték
– Túl sok idő töltése a tv és internet előtt
– Túl sok anyagi dolog felhalmozása, gyűjtése
– Negatív emberek társaságában lenni
– Napi minimum kétszeri tisztálkodás mellőzése
– Tisztátalan, rendetlen környezet

A rossz szokásoktól úgy tudsz megszabadulni, hogy helyettük új, jó egészséget, harmonikus életet támogató szokásokat alakítasz ki. Majd lépésről lépésre mindig egy egy szokásodat, szeretettel, türelemmel próbáld megváltoztatni fokozatosan. 

A jó szokások elősegítik, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan, harmóniában élj Önmagaddal és a környezeteddel.

Néhány kifejezetten kedvező,  jó szokás :
– Kelj reggel időben
– Táplálkozz egészségesen és mértékletesen
– Tanulj meg szívből adni – egy kedves mosolyt, jó szót, elismerést vagy éppen egy tál ételt
– Sétálj minden nap a természet közelében, friss levegőn
– Feküdj le időben
– Szánj időt pihenésre, feltöltődésre
– Maradj a jelenben
– Ne morogj, ne mérgelődj
– Élj alkohol és cigaretta nélkül
– Használd kevesebbet az internetet, televíziót
– Keresd olyan emberek társaságát, akik pozitív hatással vannak rád
– Tartsd magad távol a  negatív, lehúzó emberektől
– Légy nyitott és rugalmas
– Gyakorold az elégedettséget
– Ügyelj a tisztaságra a tested és a környezeted tekintetében is 

Az új, jó szokások bevezetése az éltedbe eleinte nehéznek tűnhet, de utána a kitartásod meghozza gyümölcsét és megtapasztalhatod az egészségesebb, harmonikusabb életet. 

Először kezd az egyszerűbbekkel. Minél több szokásodat alakítod át kedvezőre, annál könnyebb lesz a nehezebben alakítható szokásokat is változtatnod, ahogy változik a tudatod segíti a kedvező tulajdonságok fejlődését.  

Pl.: nehezebb elérni, hogy ne dühöngj  – de ha tiszta rendes a környezeted, tiszta minőségű friss ételeket eszel, lekerülöd a negatív embereket, naponta sétálsz friss levegőn, időbe lefekszel és korán kelsz, garantálom, hogy meglepetten tapasztalod, hogy az ingerültséged, dühöd jelentős mértékben lecsökken. 

Sok szeretetet, türelmet, kitartást kívánok az új szokásaid kialakításához!

Vita Kati

http://www. eljharmoniaban.blogspot.com

Oszd meg másokkal is