Takarékoskodjunk a vízzel!

Habár a Föld 70%-át víz borítja, ennek nagy része tengervíz, s mindössze 2-2,5 %-a édesvíz. Emellett meghaladja az egymilliárd főt azok száma, akik nem jutnak megfelelő minőségű, vagy mennyiségű ivóvízhez. A klímaváltozás kapcsán az egyre súlyosbodó aszályok miatt Dél-Európa továbbra is nagy vízhiánnyal küzd.

Nagyon eltérő, hogy kinek menynyi jut ebből a vízből naponta. Ez a szám az Egyesült Államokban fejenként kb. 500 liter, Afrikában családonként 12 liter, míg hazánkban 140 liter/fő.

Folytathatnánk a megdöbbentő adatok sorát, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy belássuk, változ(tat)nunk kell. Ennek a változtatásnak azonban nem csak az ipari, vagy a mezőgazdasági felhasználást kell érintenie, hanem a lakosságit is. Európában a mezőgazdaság és a lakosság által felhasznált víz menynyiség közel megegyező.

VÍZTAKARÉKOSABB SZOKÁSOK

Ahhoz, hogy a leggyorsabban eredményt érjünk el, meg kell változtatni néhány vízpazarló szokásunkat.

• Ha a kádfürdő (75–200 liter/alkalom) helyett a zuhanyzást választjuk, 2/3-dal kevesebb vizet használunk el.

• Ne folyóvízzel mosogassunk, mert így kb. 40 liter víz folyik el alkalmanként. A folyóvizet csak az öblítésnél használjuk! Mosogatógép használatánál ügyeljünk arra, hogy tele legyen. Ekkor az átlag 12–20 liter vízzel hatékonyabban gazdálkodunk.

• Mosásnál 40–100 liter víz elmegy alkalmanként. Kisebb mennyiségű mosás esetén ne indítsuk el a gépet! Fél adag ruhát ne mossunk teljes töltésű programmal!

• Ha fogmosás, borotválkozás közben nem hagyjuk folyamatosan nyitva a csapot, akkor csak 20-ad része víz megy el a lefolyóban.

• Ne hagyjuk csöpögni a csapot, vagy szivárogni a wc-tartályt, mert naponta 40–120 liter víz mehet így kárba.

• A vízöblítéses wc használatával naponta 18–45 liter ivóvizet használ el egy ember. Csökkenteni lehet ezt a mennyiséget víztakarékos tartállyal, ahol csak addig folyik a víz, amíg a gombot nyomjuk.
Ennél még jobb, ha a csésze ún. középösszefolyású, s nem a vízpazarlóbb, tálcás változatot használjuk. Egyre több helyen alkalmazzák a mosásból származó „szürke vizet” öblítővízként a wc-nél, de az esővíz felhasználására is látni már jó példákat.
Vannak már azonban olyan úgynevezett „száraz-wc”-k, amelyek víz nélkül működnek, sőt egyes fajták közvetlenül használható komposztot állítanak elő. Akad közöttük már lakótelepi méretű is.

Forrás:
krisnavolgy.hu

Oszd meg másokkal is