Táplálkozási tippek forró napokra – csillagjegyek szerint

A nyári forróságban az egyik leginkább veszélyeztetett testtájunk egy olyan belső szerv, amelyről nem gondolnánk, hogy megsérülhet. A gyomor és a mellette található hasnyálmirigy testünk középpontjában helyezkedik el és a táplálék által hővel, energiával látja el a szervezetet. A gyomor tüze a nyári forróságban magasra csaphat, emiatt gyomorégés, rossz álmok jelentkezhetnek, össze-vissza nassolhatunk ennek leküzdésére vagy épp ellenkezőleg, a sok jeges itallal lefojthatjuk a gyomor tüzét és már a könnyű étkek is megfekszik a gyomrot. Ilyenkor aztán teltség érzés, puffadás, gyomorfájás jelentkezhetnek. Előzzük meg!

A táplálkozás egyéni alkat kérdése, olyan szokás, amely nem csak tanult, a szülőktől átvett, hanem részben ösztönös is – azt esszük amit megkívánunk és amit az ízlésünk diktál. Az Ájurvéda által megkülönböztetett alkati típusok étkezési szokásai pl. kiválóan mutatják, hogy mely szervezetnek mire van szüksége. A kapha testtípus pl. imádja az olajos étkeket és hibája a nassolás, a váta olajra és zsírokra vágyhatna, de sokszor beéri salátával és rendszerezetlen étkezésekkel, a pitta pedig jeges dolgokra áhítozik, de közben újra és újra fűszeres étkeket óhajt és szegi meg ezekkel diétáját. Az Ájurvédikus felosztáson túl egy részletesebb osztályozáshoz juthatunk a táplálkozási szokások elemzésénél, hogyha csillagjegyek szerint nézzük meg, mely jel szülöttei milyen harapnivalókat részesítenek előnyben és valójába mit kellene fogyasztaniuk.

Amikor az étkezést vizsgáljuk, általánosságban beszélhetünk a csillagképek étkezést befolyásoló hatásáról, a horoszkóp ugyanis egyénenként, percenként eltérő, de már a napjegyből leszűrhető egy általános irányvonal, amely mentén érdemes odafigyelnünk egészségünkre. Személyes elemzések esetén az étkezéshez kapcsolódóan több bolygót is figyelembe veszünk az egyén képletében. A Mars pl. megmondja milyen ízeket és mennyi fűszert kedvel az illető, a Neptunusszal együtt pedig arról is tájékoztat, mire vagyunk allergiásak (olykor ilyen rejtett élelmiszerallergiák állhatnak krónikus betegségek vagy gyermektelenség hátterében). A Hold rámutat, mennyire vagyunk hízékonyak, hogyan áll a folyadékfogyasztásunk és mirigyrendszerünk, és mitől tudunk egészségesek lenni és szépen gyarapodni (babák esetében nagyon fontos lehet). A napjegy, vagyis a Nap bolygó jegyhelyzete arról is tájékoztat mik az általános jellemzőink, amik meghatározzák többek között azt is, milyen ételeket szeretünk és hol kell étkezésünkben meghúzni a határt. A képet az aszcendens jegye árnyalja, ezért érdemes az aszcendensünk (felkelő jegy) csillagképére vonatkozó leírást is elolvasni, amennyiben ezt ismerjük. Lássuk sorban csillagképek szerint!

Kos: Kedveli a grillezett és fűszeres ételeket. A folyadékfogyasztás a gyengéje és gyakran lesz allergiás ételekre vagy pollenekre. Ne egyen virágport, mézet is mértékkel, valamint kerülje a koffeint, mert túlterhelheti vele az agyi ereket, főként a melegben. A répa viszont kötelező számára minden nap!

Bika: Imádja az édes étkeket és fűszeres gabona vagy burgonya ételeket, erdei gyümölcsöket és mézet. Szigorú diétát kell tartania és kerülni az esti evést, nyáron ez különösen letompítja ugyanis. A cukorról jobb, ha idejekorán lemond, cukormentes lekvárok és tej javasolható neki.

Ikrek: Kedveli a könnyed salátákat és puffasztott étkeket, chipseket, sós, könnyű finomságokat. A sok só és cukorfogyasztás azonban terheli idegrendszerét. B-vitaminban gazdag étezést folytasson! Ellenőrizze minden nap, hogy elegendő vizet fogyasztott-e.

Rák: Kedveli a folyadékokat, édes leveleket és tejes édességeket. Szintén diétáznia kell, akkor is ha vékony alkatú, mert vércukra magas lehet. Fontos, hogy sok vizet fogyasszon. Bár kedveli a tengeri halféleségeket, inkább növényi étkeket válasszon – nála a hínár sem lehetetlen fogás

Oroszlán: Imádja a napsütötte gyümölcsöket és a forró grill ételeket. Emésztését cukorral és fűszerrel túlerőltetheti, ahogy a szívét is. Mértékkel egyen, többször kevesebbet. Kedvező számára a búza, a barackfélék és a napraforgó olaja – keringését túlpörgetheti a kávé, helyette inkább kakaót igyon.

Szűz: Kiszáradásra hajlamos típus, ezért a sok víz mellett, tejet, olíva olajat és gyümölcsleveket fogyasszon. Kedveli a keleties és kuriózum szerű ételeket épp úgy, mint az egyszerű magyaros fogásokat. Magnéziumban gazdag étkeket válasszon.

Mérleg: Általában szépen elrendezett gusztusos és friss ételeket választja, nem törődik annyira a mennyiséggel. Kedveli a gyümölcsöket, tejet és speciális finomságokat is. Kerülje a vegyszerezett, még esetleg permetes gyümölcsöket, zöldárukat, és bioételekre váltson. Ivóvízszükséglete 2-3 liter között van, ezt csak forróságban lépje túl és kevesebbet se fogyasszon. A víz minősége nála rendkívül fontos!

Skorpió: Imádja a fűszeres, olíva olajos, igazán ízes ételeket. Fontos, hogy elkerülje a túlfűszerezést, helyette enyhén ízesített, sült zöldségeket fogyaszthat. Folyadékokból átlag feletti szükséglete lehet. Gyakran él és nassol az esti éjszakába nyúló órákban. Nála elcsúszhat a nap, de szabjon határt magának! Tipikus vashiányos, ezért mák, piros gyümölcsök, csipkebogyó az eledele.

Nyilas: Kedveli a friss, vad ízeket, pl. a húsételeket. Érdemes ezek helyett azonban húspótló vegán finomságokat fogyasztania és kerülnie az alkoholt, mivel ízületei köszvényesedésre és más lerakódások kialakulára hajlamosak. Sok mozgással kell kiegészítenie az étkezést. Bár olykor nagy adag ételekre vágyik, étkezzen mértékkel. Étkezés közben gyomra levegősödhet, falatozzon lassan.

Bak: Nagyon erősen hajlamos a kiszáradásra. Túlfogyasztja az egyszerű tésztaféléket és pékárut, bolti termékeket. Fogyasszon gyümölcsöket, salátákat, nap érlelte magvakat, rostos étkeket és gyümölcsöket, kerülje a kenyér, a pékáru és főleg a szárított ropik, chipsek fogyasztását. Dobja fel étkezését vitamintartalmú csemegékkel.

Vízöntő: Kedveli a kuriózumokat, de a tömegétkeket is. Neki találták ki a vegetáriánus hamburgert, a fűszeres gyorsszendvicseket. Figyeljenek azonban ezek alapanyagainak minőségére, ugyanis érrendszere érzékeny, lába trombózisra hajlamos, koleszterinszintje magas, így a húsokat, tojást érdemes már korán kiiktatni étrendjéből, de az alkohol is ellenlábasa. A fehérliszt, cukor mértékkel jót tesznek közérzetének.

Halak: Kedveli a leveseket, lédús gyümölcsöket és salátákat. Fogyaszthat sok feldolgozott tejterméket, joghurtot. Vizenyősödésre hajlamos, ezért figyeljen a só-víz háztartás egyensúlyára, sót pótoljon az ételekkel. A sok édesség kárára lehet, mert könnyen felkúsznak rá a kilók. Az étkezéseket mindig nagy bögre folyadék fogyasztásával egészítse ki, a gyógyteák különös jótevői.

Fodor Kata
www.onlinehoroszkop.hu

Oszd meg másokkal is