A tél után már alig várjuk, hogy lássa az első zöld növényt, s ez a látvány arra sarkall minket, hogy magunk is megújítsuk testünket, lelkünket, elménket! Lássuk, hogy ebben hogyan tudnak segíteni a gyógynövények!

Tudnunk kell, hogy vérmérsékletünknek megfelelően kell választanunk megújulási formát! Ez azt jelenti, hogy nem mindenkinek válik be minden módszer! Fontos lenne, hogy ebben az esetben is szakember tanácsát kérjük ki, mert annyi módszer létezik, ahány levél van a fán. Pont azért, mert mindannyian egyediek vagyunk, így ennek megfelelően kell megújulnunk. Viszont van pár növény, amit bátran használhatunk.

Az én tavaszi nagy kedvencem a medvehagyma!

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg. Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változókori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma.

Felhasználhatjuk frissen, szárítva, olajban eltéve. Én azt szoktam javasolni, hogy amikor szezonja van, akkor fogyasszunk belőle minden nap. Igazán ekkor tudja a szervezet a legoptimálisabban hasznosítani. Viszont sokan szeretik eltenni ezt az ízvilágot a téli időszakra is. Ekkor választhatjuk a szárított vagy az olajban eltett változatot. Ezek az eljárási módok kevésbé roncsolják a hatását. Csak időszakonként használjuk, a fent felsorolt hatása miatt!

A másik nagy kedvenc a tyúkhúr.

Mivel a zöldek segítenek a vérünket lúgosítani a hosszú téli időszak után, ezért érdemes ezekből minél többet fogyasztani. Ha valakinek alapjában véve hidegek a kezei-lábai, azok csak módjával fogyasszák, mert a túl sok nyers még jobban lehűti a testüket!

Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Készíthető belőle zöld turmix, és salátákba is belekeverhetjük.

Hatásai: görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén alkalmazható. Segítségével gyorsan elmúlnak a furunkulusok és az ekcémák. Álmatlanság, elhízás, szemgyulladás kezelésére is alkalmas. Javítja az általános anyagcserét, az epe és vese “munkáját” segíti a teája. Kőoldó hatása is van. Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj és későbbiekben a többi belső szervünk működését (a láncreakció miatt). Kiváló hashajtóként, vízhajtóként, ízületi gyulladásoknál, köszvénynél, reumánál, sőt a cukorbetegség enyhítésében is nélkülözhetetlen. Alacsonyan tartja a vércukorszintet és szabályozza a belső elválasztású mirigyek rendszerének működését.

Jó egészséget mindenkinek!

Nagyné Szalai Melinda

Fitoterapeuta, jóga oktató, dúla

www.melinda-angel.hu