Tavaszolj ájurvédával!

Szeretnénk kevésbé feszültek lenni? Szeretnénk kiegyensúlyozottabb lelkiállapotot nem csak elérni de fenn is tartani? Ennek van egy „tridósás”, azaz minden alkatnak megfelelő, egyszerű és kellemes módja, ez nem más mint a kirándulás. Itt a tavasz és noha télen is lehet kirándulni, de mégis tavasszal az emberben meg érik a vágy, hogy végre kimenjen a természetbe és sétáljon a napsütésben.

Gyermekkoromban nálunk is, mind a generációmban oly sokunknál, minden vasárnap, hétvége a kirándulásról szólt. Mindegy volt, hogy csak Gabi bácsiig megyünk fel a Szabadság-hegyre, hogy Visegrádnak vágtunk neki, vagy, hogy leugrottunk a Velencei-tóra, mi mentünk kirándulni. Nem is kellett ezt magyaráznia apámnak, olyan magától értetődő volt, hogy az egész hetes munka és rohanás után a természet, a friss levegő, a család, a barátok majd feltöltenek minket.

Ha az ájurvédikus szemlélet szemszögéből nézzük, akkor látjuk, hogy a gyenge csontozatú, kisebb terhelést bíró váta alkatnak remek a kirándulás, hiszen segíti megerősödni a testét. A friss levegő, a levegős természetű vátának lételeme. Mint ahogy a „menjünk, csináljunk végre valamit!” hangulatának is. Mindamellett a váták művész lelkének kell az inspiráció, így a természet lágy öle, a mozgás, a levegő és a „béke szigete” hamar harmóniába hozza az lelküket.

A pittáknak receptre, nem, beutalóra írnám fel a kirándulást hétvégénként. Ők ugyanis gyakran elfelejtenek pihenni, kikapcsolódni, kiszakadni a malomból. Gyakran, túl akarnak teljesíteni, túlvállalják magukat és semmi időt sem hagynak maguknak a regenerálódásra. Márpedig a szombat esti „levezetem az egész heti feszültséget” nem épp a regenerálódásról szól. Ugye? A természetjárás már önmagában pitta csökkentő, harmonizáló hatású, hűt és nyugtat, ami az ő gyakran túlpörgött elméjüknek gyógyír.

A kaphák erős és gyakran nehéz testét meg meg kell mozgatni! Ők, azok akik ha motiváltak, akkor olimpikonok lehetnek, hiszen minden fizikai adottságuk megvan hozzá, de a lustaság sem áll tőlük távol, így az sem ritka, hogy noszogatni őket, hogy mozogjanak. Márpedig, ha ellustulnak, akkor jönnek a plusz kilók, a folytonos felsőlégúti nyavalyák, a ödémásodások, a depresszióra való hajlam. Mind ez elkerülhető azzal, hogy szabadidejükben, akár hosszabb távú túrákat tesznek. Többet sétálnak hétköznap is, de hétvégén mindenképp szánnak időt a kirándulásra.

És hamár kirándulás, ne feledjük mennyi féle gyógynövényt gyűjthetünk be, már ilyenkor áprilisban. A családosok sem fognak csalódni, mert a gyerekek imádják a begyűjtést. begyűjteni, pedig már van mit, hiszen szedhető már a fenyőhajtás, amelyből kiváló szirupot készíthetünk, vagy tehetjük teakeverékekhez is. Magas terpentin tartalmának köszönhetően talán a legerősebb hurutoldó amit ismerünk.

Zsenge csalánt is szedhetünk teának. Maria Treben egy könyvében azt írta, hogy ha az emberek tudnák a csalán mennyi mindenre jó, akkor csak csalánt termesztenének. Csak pár felhasználási lehetőségét had említsem meg, ilyen a reuma, köszvény, cukorbaj, csalánkiütés, hólyaghurut, magas vérnyomás gyomor és bélhurut, de használhatjuk bőrkiütések ellen, vagy akár vértisztítóként.

Szedhető a medvehagyma, melynek kéntartalmú hatóanyaga segítik az anyagcsere folyamatokat, de a reumás fájdalmak esetén, magas vérnyomás, vagy magas vércukorszint miatti problémáknál is érdemes alkalmazni.Van benne A, B1, B2, C vitamint és tartalmaz magnéziumoz, vasat, kálciumot, szelént. Remek tisztító hatású gyógynövény így tavasszal. Arról nem beszélve, hogy milyen finom pogácsa, szendvicskrém, vagy saláta készíthető medvehagymával.

Az ibolyát mindenki szereti, de azt már kevesebben tudják, hogy remek gyógylikőrt, gyógybort és kanalas orvosságot is csináltak vele.Az Ibolya nyálkaoldó, izzasztó, vértisztítóhatású a virágja elsősorban idegnyugtató, és vérnyomás csökkentő.

A boróka már márciustól folyamatosan hozza a bogyóit, amelyek vizelethajtó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, vese-epekőoldó, húgyúti fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Fűszerként és pálinka ízesítőjeként is kedvelt gyógynövény.

Szedhető a pásztortáska, virágos leveles szárát gyűjtjük, ami remek női teákba, vérzéscsillapító hatása miatt. De nyílik már a százszorszép, amely nyálkaoldó, vizelethajtó, izzasztó, vértisztító, és vérnyomáscsökkentő egyszerre.

Az erdei szamóca levelét is begyűjthetjük, kiváló teának, bélhurut ellen, hatása enyhén izzasztó, de tehetjük cukorbaj elleni teakeverékben, vagy használhatjuk gyomorrontás esetén.

Nos itt a felsorolás még koránt sem ér véget, csupán példák voltak arra mennyi féle hasznos gyógynövényhez is hozzájuthatunk, ha már rászánjuk magunkat egy napsütötte napon, hogy kimozduljunk a természetbe.

Károlyi Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

Oszd meg másokkal is