Teacseppek – Eukaliptusz

Az eukaliptuszlevél (Eucalypti folium) fűszeres szagú, kesernyés ízű, illóolaja világszerte közismert. Illóolajat, keserűanyagokat, gyantát és viaszt tartalmaz. Európában a 19. században kezdetben fertőtlenítőnek, toroköblítőnek, torokgyulladásra, valamint asztma, szamárköhögés és tüdőtágulás kezelésére ajánlották.

Az eukaliptuszolajat az eukaliptusz friss leveleiből a vízgőz desztillálásával állítják elő.

A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos készítmény. Az eukaliptusz leveléből vagy az illóolajból teát is szoktak készíteni. Ügyelni kell azonban arra, hogy a teát belsőleg használva kétévesnél fatalabb gyermekeknek, várandós vagy szoptató anyáknak nem szabad fogyasztani. Nagyobb gyermekek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak, csak később, orvosi tanácsra térjenek át az erősebbekre.

Gyermekek légzésének megkönnyítésére az eukaliptusz illóolajából krémet is készítenek. Az eukaliptuszkészítményeket külsőleg bárki használhatja, habár a csecsemők és kisgyermekek kissé szúrós, erős illata miatt nem kedvelik. Felnőtteknek megfázás esetén inhalálásra javasolt, mert elég csupán néhány szippantás az eukaliptuszolajat tartalmazó gőzből, és ismét szabaddá válik az eldugult orr.

Külsőleg ízületi bántalmakra is ajánlott. A bőrbe dörzsölt eukaliptuszolaj enyhíti a fájdalmakat, serkenti a bedörzsölt testrész vérellátását, melegérzetet kelt. Használata ritkán okoz bőrkiütést, ha ilyet tapasztalunk, hagyjuk abba a kezelést.

Oszd meg másokkal is