Teacseppek – Kamilla

A kamillát, sok gyógynövénnyel ellentétben kismamák és kisgyermekek is bátran használhatják.

A kamilla elsődlegesen gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatásáról ismert. A kamilla kitűnő gyógyír székrekedés ellen, hiszen a „has meghajtása” nélkül fejti ki hatását. Mindemellett segít a hasmenés, puffadás, egyéb gyomorbántalmak esetén is.

Az anyaméhfű, szűzekanyja népies elnevezései utalnak arra, hogy e virág „ereje” a női panaszok gyógyításában is hathatós segítséget nyújt. Hatékonyan csökkenti a menstruációs görcsök okozta fájdalmat, ülőfürdő formája pedig hüvelygyulladás esetén nyújt gyors orvoslást a panaszok enyhítésére. A szájüreg, torok-, fogíny gyulladásainak csökkentésére a kamilla forrázatával történő öblögetés jelenti az egyik legkönnyebben és legolcsóbban elkészíthető gyógyírt. Míg a kamillagőzölés és borogatás bőrünk gyulladásaira, arcunk tisztítására is kiváló ír, a virágból nyert olaj már az ókorban is ismert, mint az idegfájdalmak, végtagok fájdalmainak, fáradtságának megszüntetője. Amennyiben a munkás hétköznapok által kiváltott stressz gyötörné idegrendszerünkert, a kamilla akkor is a segítségünkre siet. Kiváló idegnyugtató, stresszoldó hatású szer. Kamilla alkalmazásával a stresszes nap után álmatlanság sem gyötörhet többé, hiszen a kamilla ellazítja a testet, könnyebbé téve az elalvást.

Kamilla tea: Enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a hányinger érzetet. Menstruációs görcsök enyhítésére, vajúdás lerövidítésére is alkalmazzák, erre utalnak népies nevei: szűzek anyja, anyafű.

Elkészítése: 1 csésze vízzel forrázzunk le 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le.
Napi adag: 3-4 csésze.

Forrás: gyogyteak.hu

Oszd meg másokkal is