Teacseppek – Százszorszép

Ez a kis kerekvirágú gyógy- és salátanövény mára kiment a divatból, de a legújabb kutatások eredményei gyors és nagymértékű felértékelődését vetítik előre. Leveleit és virágait főleg főzetként alkalmazzák. Külsőleg az irritált bőrfelületek nyugtatására, vérömlenyek enyhítésére és sebek gyógyítására, de pattanások eltüntetésére is használják. Annyira jó bőrregenerálóként tartották számon, hogy bőrfiatalító, hamvasító és ránctalanító szépítőfürdőket végeztek vele. Tény, hogy napjaink kozmetikai iparának termékeiben is egyre gyakrabban tűnik fel. Belsőleg teáját nyákoldó hatása miatt hurutos és asztmás betegekkel itatták légzés könnyítésre, de a szervezetben felhalmozódott mérgek és salakanyagok lebontására és kiürítésére végzett úgynevezett méregtelenítő kúráknak is fontos növénye volt. Gyerekeknél étvágyjavítóként, gyenge veseműködésnél pedig a vesék serkentésére és megerősítésére folytattak vele teakúrákat. Enyhén vizelethajtó hatású, s talán ezért a vérnyomáscsökkentő teákba is gyakran belekeverték. A máj jó erősítője és segítőjeként is emlegetik.

SZÁZSZORSZÉP FÜRDŐ
Fürdőkúrákban 50 grammnyit tegyünk egy vászon zacskóba és engedjük rá forró vizet, majd ha már kellemesre kihűlt, üljünk bele 15-20 percre 2-3 naponta esténként, lefekvés előtt.

SZÁZSZORSZÉP TEA
Két evőkanálnyi százszorszép teát forrázzunk le egy liter vízzel, majd 10 perc ázás után szűrjük le. Egy kevés mézzel vagy magában iszogassuk napközben néhány hónapon keresztül.

Forrás:
herbatop.hu

Oszd meg másokkal is