Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 80 dkg sütőtök
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 3 kicsi sárgarépa
  • 2 fej alma (minél édesebb fajtából)
  • 3x1cm-es friss gyömbér
  • kókuszzsír
  • rizsszirup (vagy bármilyen folyékony édesítőszer, pl agavészirup)
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt fehérbors
  • 3 szem csillagánizs
  • 8 szem kardamom
  • 1db hosszú fahéjrúd
  • őrölt chili paprika

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vágd fel minél apróbb kockákra a sütőtököt, a répát, az almát, az édesburgonyát, és tedd be a sütőbe körülbelül 40-50 percre. Negyed órával a sütés vége előtt vágd fel a hagymát, és kókuszzsíron valamint kevés rizsszirupon pirítsd meg. A megsült zöldségeket és gyümölcsöket kevés vízzel, a dinsztelt hagymával és a gyömbérrel turmixold teljesen pépesre, majd tedd fel főni.
Miután elkezdted főzni, tegyél ízlés szerint szerecsendiót és fehérborsot a levesbe. A szerecsendiót ne sajnáld, attól lesz igazán jó íze. A csillagánizst, a kardamommagokat és a fahéjat is add hozzá. Az őrölt chiliből annyit adagolj, amennyitől alig érezhetően csíp majd a leves. Hagyd főni legalább egy órát. Ha túl hígnak találod, nyugodtan főzd el a levét kis lángon. Miután megfőtt, hagyd hűlni, és tedd félre másnap ebédig, hogy jól összeérjenek az ízek. Tálald melegen, pirított mandulaszeletekkel vagy zsemlekockával.

Jó étvágyat!
Preyer György