Téli édes kardamomos sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 80 dkg sütőtök
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 3 kicsi sárgarépa
  • 2 fej alma (minél édesebb fajtából)
  • 3x1cm-es friss gyömbér
  • kókuszzsír
  • rizsszirup (vagy bármilyen folyékony édesítőszer, pl agavészirup)
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt fehérbors
  • 3 szem csillagánizs
  • 8 szem kardamom
  • 1db hosszú fahéjrúd
  • őrölt chili paprika

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vágd fel minél apróbb kockákra a sütőtököt, a répát, az almát, az édesburgonyát, és tedd be a sütőbe körülbelül 40-50 percre. Negyed órával a sütés vége előtt vágd fel a hagymát, és kókuszzsíron valamint kevés rizsszirupon pirítsd meg. A megsült zöldségeket és gyümölcsöket kevés vízzel, a dinsztelt hagymával és a gyömbérrel turmixold teljesen pépesre, majd tedd fel főni.
Miután elkezdted főzni, tegyél ízlés szerint szerecsendiót és fehérborsot a levesbe. A szerecsendiót ne sajnáld, attól lesz igazán jó íze. A csillagánizst, a kardamommagokat és a fahéjat is add hozzá. Az őrölt chiliből annyit adagolj, amennyitől alig érezhetően csíp majd a leves. Hagyd főni legalább egy órát. Ha túl hígnak találod, nyugodtan főzd el a levét kis lángon. Miután megfőtt, hagyd hűlni, és tedd félre másnap ebédig, hogy jól összeérjenek az ízek. Tálald melegen, pirított mandulaszeletekkel vagy zsemlekockával.

Jó étvágyat!
Preyer György

Oszd meg másokkal is