Tudatos otthon

Általános jóllétünkhöz, közérzetünk javításához, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlenek azok az önszabályozó stratégiák, melyek segítenek bennünket a negatív töltésű testi-lelki állapotban. Ha fáradtak vagyunk vagy stresszes napunk volt, azonnal keresni kezdjük azokat a lehetőségeket, melyek helyrebillentenek, felfrissítenek bennünket. Ez lehet egy rövid séta saját gondolatainkkal, egy baráti vacsora, ahol kikapcsolódhatunk, hobbink, vagy bármi, amiről tudjuk, hogy megváltoztatja hangulatunkat. És a hangsúly a tudatosságon van.

Önszabályozáson értünk minden olyan folyamatot, amikor tudatosan indítunk el vagy módosítunk egy adott viselkedést, hogy közelebb legyünk céljaink, elvárásaink eléréséhez.
Vannak mentális, fizikai, társas és környezeti stratégiáink.
•    Mentális stratégia lehet, ha ellazulunk, és pozitív, motiváló gondolatokat keresünk, hogy feledjük a nem kívánatos tapasztalásunkat;
•    fizikai stratégia például, ha elmegyünk kocogni a közeli parkba;
•    társas stratégiára példa, ha olyan személyekkel tartunk kapcsolatot, akik jó hatással vannak ránk,
•    és a környezeti stratégia pozitív hatására támaszkodhatunk, ha tudatosan olyan környezetet keresünk fel mondjuk a stresszt kiváltó helyzeteket követően, ahol pozitív, regeneráló élmények érnek bennünket.

Több olyan kedves helyünk is lehet, amit szívesen keresünk fel, ha valamilyen negatív hatás ér bennünket, vagy egyszerűen csak szeretnénk magunk lenni, gondolkodni, inspirálódni. Kedves helyeinkhez kötődünk, megtöltöttük pozitív élményekkel és érzelmekkel, ezért tudjuk, hogy ezekre az élményekre számíthatunk, ha felkeressük őket. Talán a környék kacskaringós utcácskáinak biztonságos és szeretett élményére vágyunk, vagy egy tóparti sétára, ahol érezhetjük a szabadságot, de legtöbbször saját otthonuk falai között leljük meg a azokat az ingereket, melyek segítenek az érzelmi önszabályozásban.

A természeti és a lakókörnyezet egyaránt lehet regeneráló hatású, ez a lakóhely típusától, az épített és természeti környezet arányától, az életkortól és egyéb tényezőktől függ, de azt több kutatás alátámasztotta, hogy a természeti környezettel való találkozás (akár az ablakból látható fa, de már egy tájfotó is) csökkenti a vérnyomást.  Pont ezért fontos, hogy otthoni környezetünkbe is „bevigyük a természetet”, erről már korábban (itt)írtam.

Otthonunk érzelemszabályozás szempontjából fontos jellemzői,
•    hogy mi választjuk ki a helyét,
•    mi alakítjuk ki saját elképzeléseink szerint,
•    itt érezzük magunkat biztonságban,
•    ide elbújhatunk, ha egyedüllétre vágyunk,
•    itt töltjük legtöbb szabadidőnket,
•    itt alszunk és pihenünk,
•    saját, kedvelt tárgyaink között lehetünk,
•    itt lehetünk együtt azokkal a személyekkel is, akiket szeretünk, és akik támogatnak bennünket.

Ahhoz, hogy környezetünk segítségünkre legyen az önszabályozásban, fontos, hogy olyan helyet alkossunk magunk köré, ami számunkra megfelelő, és amiről tudjuk, hogy bennünket segít, nyugtat. A stresszel szembeni megküzdésben ugyanakkor annak is szerepe van, hogy a kellemetlen ingerektől, a számunkra nem megfelelő környezettől függetlenedni tudjunk. Vegyük észre a szépet, és igyekezzünk nem koncentrálni a számunkra kedvezőtlen ingerekre!

Laky J. Eszter
www.tutiszoba.hu

Oszd meg másokkal is