A téli ünnepek kellemes velejárói ennek az évszaknak. Ilyenkor kalóriadúsabb ételeket is fogyaszthatunk, hiszen a hidegben szervezetünk több energiát használ fel. A téli vitaminbevitel során tartsuk szem előtt, hogy a külföldről behozott zöldségek, gyümölcsök helyett inkább fogyasszunk inkább télen is könnyen elérhető terményeket: burgonyát, répát, sütőtököt, káposztaféléket, céklát, hüvelyeseket, almát, aszalt gyümölcsöket és magokat.
A magyar karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül. Ha valaki vegetáriánus, akkor sem kell lemondania erről a laktató, tipikusan magyaros ételről.
A töltelékhez: 3 ek olaj; 1/3 kk asafoetida; 1/3 kk feketebors; 1,5 kk pirospaprika; 8 dkg szójagranulátum; 1 kk majoránna; 2 kk házi ételízesítő (elhagyható); só; fél dl paradicsomlé; 20 dkg rizs.
A káposztához: 2 ek olaj; 1 ek liszt; 1/3 kk asafoetida; 2 kk pirospaprika; 1/3 kk bors; 1 kk őrölt fűszerkömény; fél dl paradicsomlé; 8 tölthető savanyú káposztalevél; 30 dkg savanyú káposzta; tejföl.
Először elkészítjük a tölteléket. A rizst bő, forrásban lévő sós vízben előfőzzük 3 percig. Egy edényben felmelegítjük az olajat, beletesszük az asafoetidát és a pirospaprikát, pár másodpercig kevergetjük, majd hozzáadjuk a szójagranulátumot, felöntjük a paradicsomlével, és vizet adunk hozzá, hogy kissé hígabb masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a majoránnát és a házi ételízesítőt. 6-8 percig főzzük, s ha kész és kihűlt, összekeverjük az előfőzött rizzsel.
A vágott savanyú káposztát kimossuk és összevágjuk. A leveleknek kivágjuk a vastag, eres részét. Ráhelyezzük a tölteléket, majd felgöngyöljük úgy, hogy egyben maradjon, ne essen szét. Egy nagy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet, az asafoetidát és a pirospaprikát, majd kis lángon egy-két percig pirítjuk. Beletesszük a vágott káposztát, és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a fűszerköményt, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, közé rakjuk a töltött káposztaleveleket, és lefedve kb. egy órán át főzzük. Ha elkészült, tejfölt kínálunk hozzá.