Ünnepi készülődés gyógynövényekkel

ünnepi készülődés (47)Hamarosan eljön az év legmeghittebb ünnepe, a karácsony! Talán a készülődés időszaka a legillatosabb, hiszen ilyenkor használják a legtöbben az olyan fűszereket, amelyek a legintenzívebbek, mint például a fahéjat, gyömbért.
Másrészről az ünnep eljöttével a sok-sok finomság elfogyasztása is igen nagy kihívás, főleg az azt követő telt gyomor.
Lássuk, hogy a gyógynövények hogyan tudnak segíteni a készülődésben, illetve az emésztés segítésében.
A készülődés folyamata is lényeges a léleknek. A téli időszak kifejezetten a bensővel való foglalkozás időszaka, amelyet megélhetünk pozitívan és negatívan. Számot vethetünk az elmúlt év jó és rossz dolgairól. Levonhatjuk a következtetéseket a jövőre vonatkozólag. Ekkortájt szeretünk elkortyolni egy-egy finom teát, leülni egy könyvvel, meggyújtani egy gyertyát. Ezek mind lényegesek a belső fejlődésünkhöz, hiszen a gyógynövények is akkor fejtik ki a legjobb hatásukat, ha oda tudunk rájuk figyelni, ha tudjuk, miért is isszuk. A boltokban lehet különböző téli-karácsonyi teakeverékeket vásárolni, de mindezeket otthonunkban is el tudjuk készíteni, s ezzel együtt a saját energiánk is belekerül a keverékbe, így még hatásosabb lesz. Nem is beszélve arról, hogy tudjuk, hogy mi is került bele a teánkba!
Egy ilyen illatos teakeverék a „csak úgy teáznék”
Kettő evőkanál szárított narancshéj (ha vásárolunk narancsot, akkor szódabikarbónás vízben mossuk meg jó alaposan, majd hámozás után kockázzuk fel és szárítsuk ki), egy evőkanál fodormenta, egy evőkanál orbáncfű, kettő evőkanál kamilla, egy evőkanál hárs, fél evőkanál hibiszkusz, fél evőkanál őrölt csipkebogyó. A keverékből egy teáskanálnyi mennyiséget két deciliter vízzel forrázzuk le, és tíz perc után hársmézzel fogyasszuk.
Erdei fenyőt a lakásba!
Jómagam nem támogatom, hogy az ember fenyőfákat vágjon ki, mert a valójában a régiek sem így tettek. Levágtak egy-egy fenyőágat, melyet bevittek a házba. Ma is megtehetjük ezt, illetve illóolaj segítségével is! Hatása kiváló a megfázásos időszakban. Tüdő problémák esetén is alkalmazható, hörghurut, felszabadítja a letapadt nyálkát, kitisztítja a melléküregeket, csillapítja a köhögést! Mindezek mellett csökkenti a lázat, s az ezzel együtt járó izomfájdalmakat, izületi merevséget. Viszont növeli a vérnyomást! Pár cseppet rakhatunk az illóolaj párologtatóba, vagy a hideg párásítóba. Ha megfáztunk, vagy tüdőproblémák van, vagy a gyermekünknek, akkor kiegészíthetjük pár csepp eukaliptusszal és levendulával. Finom, friss illat járja körbe a lakást!
Ha pedig ünnepi hangulatban szeretnénk lenni, vagy csak úgy finom illatokat szeretnénk a lakásban, akkor ajánlom egy csepp fahéj, három csepp fenyő illóolajat párologtatni.
Tiszta szoba!
Az ünnepi készülődés részre a nagytakarítás is, amelynek nemcsak funkcionális oka van, hiszen szép rend lesz, hanem energetikai, és levegőtisztítási is. Ajánlom a szódabikarbónát a tisztításra. A szőnyeget, ágyat is könnyedén át tudjuk vele fertőtleníteni, szellőztetni. Az ágyra szórjunk egyszerűen szódabikarbónát, majd dörzsöljük bele és fél óra múlva, porszívózzuk le. A szőnyeget pedig következő képen tisztítsuk át: a felmosóba tegyünk egy liter vízhez fél evőkanál szódabikarbónát, jól oldjuk fel benne, majd egy erős söprűt mártsunk a vízbe, rázzuk le a felesleges vizet, és jól söpörjük át vele a szobát, majd porszívózzuk át.
Telített gyomor
A sok finom falat után sokan telítettnek érezhetik a gyomrukat (bár hozzá kell tennem, hogy aki odafigyel a táplálkozására, és vegán étkezést folytat, kevésbé fordulhat elő gyomorrontás). Számukra gyógyír, hogy ha enzimeket visznek be az emésztéshez. Ilyen például egy alma elfogyasztása étkezés után. Másrészről egy borsmenta tea, vagy 1 evőkanál borsmenta-1 evőkanál kamilla-fél evőkanál citormfű-fél evőkanál ezerjófű keverék elfogyasztása (elkészítése a szokásos módon).
Minden kedves olvasónak kívánom, hogy a következő éve legyen vidám, boldog és egészségben gazdag. Hiszen ha egészség van, akkor mindenünk meg van!

Nagyné Szalai Melinda
Fitoterapeuta, jóga oktató, dúla
www.melinda-angel.hu

Oszd meg másokkal is