Útkeresés a pszichodráma segítségével

Ha igazán törődünk saját magunkkal, akkor a lelkünket is tápláljuk. Lelkünk táplálásának egyik módja ősidők óta nem más, mint amire a Delphoi jósda felirata is utal: Gnóthi szeauton, azaz „Ismerd meg tenmagad’!
Önmagunk megismerésének számtalan útja van, mi most ezek közül egyre, a a pszichodrámára szeretnénk felhívni a figyelmet, melynek lényegéről a módszer szülőatyjának, L. Moreno-nak a követője és özvegye, Zerka Moreno így ír:
„..abban kell segíteni az embereket, hogy újraálmodhassák az életüket, arról kell biztosítani őket, hogy javíthatnak az életükön, ha képesek megtapasztalni saját kreativitásukat és spontenaitásukat..”

De mi is az a pszichodráma?

A pszichodráma alkalmak során az egyén által hozott problémát nem „megbeszéljük” vagy éppen „szétbeszéljük”, hanem az adott helyzetet, konfliktust dramatikus módon akcióba fordítjuk.
A cselekvés kapcsán- hasonlóan a színház nyújtotta élményekhez- tükröt kaphatunk és elgondolkodhatunk; mi az, amin eddig nem tudtunk vagy mertünk változtatni, milyen élményeket nem tudunk megélni; és milyen élményekben tudunk viszonylag könnyen elmerülni. A pszichodráma színpadán főszereplőkként mi magunk állunk a saját történetünkkel. E komoly játék segítségével ráláthatunk azokra a területekre, amelyek kapcsán túlságosan is önkritikusak vagyunk és életünk azon pontjaira is, ahol valamikor elakadtunk. A csoportos foglalkozásokon – anélkül, hogy ítélkeznénk- felismerhetjük saját és társaink félelmeinek, szorongásainak eredetét. Felmerülhetnek kérdésként: Vajon hol láttam és kitől tanultam ezt a működést?; Én is hasonlóan reagálok ilyen helyzetekben?”; Mi gátol és mi segíthet a felnőtté válásban?
Válaszainkat, a felmerült gondolatainkat, vágyainkat, érzéseinket a pszichodráma hatásaként pedig valósággá tudjuk fordítani és ezáltal építjük lelki egészségünket. A megélés élményét fokozza, hogy itt egy egész csoport dolgozik az egyes csoporttagok jólétéért. Közösség alakul, melyben testet is ölt az „egy mindenkiért, mindenki egyért”-elv.

Stresszkezelésre fókuszáló, 120 órás, önismereti csoportot indítunk azon fiatalok és lélekben fiatalok számára, akik az alábbi kérdésekre igennel válaszolnak :.
· Neked is vannak egészségügyi problémáid fiatal korod ellenére?
· Érdekel, miként teheted a stresszt a segítőddé?
· Szeretnél hatékonyabban működni a munkahelyeden?
· Kíváncsi vagy, hogyan lehet jó és hosszú távú párkapcsolatot építeni?
· Mersz többet megtudni önmagadról és tanulni másoktól?
· Szeretnéd újra felfedezni a játék örömét?
· Szeretnél kipróbálni új, ismeretlen dolgokat?

Időpontok: 2011-es időpontok: november 26 és december 4.
2012-es időpontok: január 7, február 4, március 3, április 7, május 5, június 2. (Jelentkezési lehetőség folyamatosan a csoportlétszám lezárásáig.) Terem címe: 108 ÉLETMÓDKÖZPONT 1137 Budapest, Szent István krt.6., III/12.(27-es csengő)
Költségtérítés: 10.000- Ft/ alkalom.
és Palásti Júlia pszichodráma asszisztensek.
Várjuk kapcsolódó kérdéseidet, jelentkezésedet a következő email címen:  [email protected]
Vagy a honlapunkon: www.profibban.hu

Oszd meg másokkal is