Vigyázz a szádra!

Kezdődik. Jelentem, a hideg időszak tartósra fordult. Honnan tudom biztosan? Egyre többet harapdálom a számat és nem, sajnos nem az írásra való koncentrálásom jeleként.
Ajkainknak nincs optimális időszak: a nyári forróság éppúgy szárítja őket, mint az hideg, szeles idő. A külső környezet viszontagságai mellett azonban belső problémák forrását is jelölhetik. Kezdjük az ajakápolást egy kis önvizsgálattal és némi életmód-javítással:
• Elegendő folyadékot iszol? A száraz ajkak jelezhetik azt is, hogy a szervezeted folyadékhiányos állapotban van. A legalkalmasabb ez esetben a víz, bármennyire is unalmasan hangzik. Ha mégis a teára voksolsz, akkor mindenképp gyógyteát válassz, de olvass utána, nincs-e éppen vízhajtó hatása! Állíts be a telefonodon pár óránként figyelmeztetést magadnak, hogy meglegyen a „külső nyomás”, amíg rutinná nem válik.
• Kellő mennyiségben jut a szervezeted B-vitaminhoz? A B-vitamin hiánya a bőr, így az ajkad kiszáradásához is vezet, de fokozott hajhullás is jelezheti, hogy szervezeted többet igényelne belőle. Természetes forrásokból is pótolhatod (halak, magvak, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, stb) de érdemes ilyenkor komplex vitaminkészítményekkel is rásegíteni a folyamatra.
• Káros szokások? Tudom, hogy tisztában vagy vele, de el kell mondanom: sem a dohányzás, sem a kávézás nem éppen egy wellness hétvége élmény az ajkaidnak.
Jöhet a kényeztetés! Érdemes legalább heti egyszer a következő egyszerű módszert alkalmazni: kevés kókuszolajhoz adj kókuszcukrot (magas B vitamin tartalma miatt javasolt, de helyettesíthető „sima” cukorral is), kend fel az így kapott keveréket ajkaidra, majd egy fél óra múlva nedves kendővel óvatosan töröld le. Így az elhalt hámsejteket is eltávolítod, és egyúttal hidratálod is ajkaid.
Ha már hidratálás: válassz kókuszolaj vagy méhviasz alapú ajakápolót és ezt maximum naponta háromszor használd. Nem is szeretnéd majd többször, hiszen az ilyen bázisú ajakápoló hatását hosszan fogod érezni.

GreenLovevigyázz a szádra! (47)

Oszd meg másokkal is