Van aki erkölcsi parancsra, van aki a mészárlás borzalmainak hatására, és van aki játszó bárányok látványa miatt lett vegetáriánus. Íme a világ hét nagy gondolkodójának véleménye a húsevésről:

Lev Tolsztoj

Az orosz irodalom nagy alakja, többek között a Háború és béke, és az Anna Karenina szerzője Lev Tolsztoj világnézete élete utolsó harmadán óriási fordulatot vett. Az arisztokráciából kiszakadva az egyszerű paraszti élet szépségeit kereste, és igyekezett természet közeli módon élni.

A vegetarianizmust morális kérdésként kezelte, és a húsevést életellenes mivolta miatt ítélte el.

“…a húsevés egyszerűen immorális cselekedet, mivel olyan aktust követel, mely ellentétben áll az erkölcsi érzékkel – gyilkosságot” – tartotta.

Mahátma Gandhi

A világ egyik legnagyobb spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja Mohandász Karamcsand Gandhi a táplálkozásra mindig is nagy figyelmet szánt, és igyekezet meggyőzni az embereket mind a húsevés, mind a gyors táplálkozás negatívumairól.

Hindu származása és erkölcsi felfogása okán a vegetarianizmus mellett tett hitet.

Mint mondta, „egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik… Helytelen mindennapi imáinkban a könyörületes Isten áldását kérnünk, míg magunk nem gyakorlunk elemi könyörületet teremtménytársaink iránt.”

Leonardo da Vinci

A korát messze megelőző polihisztorról köztudott, hogy a reneszánszkori Európában újra megjelent vegetarianizmus első neves képviselői közt volt.

Leonardo következőképpen fogalmazta meg nézeteit ezzel kapcsolatban: „Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyerekkoromtól visszautasítottam a húsevést.”

Paul McCartney

Az egykori Beatles tagja, Paul McCartney és néhai felesége, Linda a 90-es évek állatvédelmi mozgalmainak egyik legismertebb támogatói voltak.

Állítólag akkor tértek át a vegetáriánus étrendre, amikor egymással játszó bárányokat néztek, miközben épp bárányhúst ettek.

Ez az élmény olyan meghatározó volt számukra, hogy saját vegetáriánus ételeket dobtak piacra. Tőlük származik az a mondás, hogy „ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus lenne.“

Linda 1998-ban meghalt, de Paul a folytatta termékeik forgalmazását. A mai napig lelkes támogatója az állatvédelemnek, és a vegetarianizmusnak.

Püthagorasz

A számok atyjaként emlegetett Püthagorasz élete az azóta eltelt kétezer ötszáz év homályába vész, egyes tőle fennmaradt mondatok azonban egyértelműen igazolják húsfogyasztással kapcsolatos véleményét.

„A Föld bőségesen ellát bennünket ártatlan ételekkel, olyan lakomákat biztosít nekünk, amelyekhez nem tapad vérontás, vagy mészárlás. Csak a fenevadak csillapítják éhüket hússal, s még az állatok közül sem mind, mert a lovak, a marhák és a birkák fűvel táplálkoznak” – mondta.

Benjamin Franklin

Az Egyesült Államok történetét nagyban meghatározó Benjamin Franklin egész életét az általa megalkotott tizenhárom pont szerint élte, melyben az erényről alkotott véleményét írta le.

Ahogy az élete minden területén fontos volt számára a mértékletesség, úgy ezt a táplálkozásában is tartotta.

Franklinre egy fiatalon olvasott könyv volt nagy hatással, amelyben növényevő étrendet ajánlottak az olvasóknak. Ez – mint mondja – teljesen megreformálta étrendjét.

„Hamar elköltöttem könnyű étkemet, gyakran nem többet, mint egy darab sült tésztát vagy egy szelet kenyeret, egy marék mazsolát vagy egy sütőmestertől való gyümölcsöslepényt meg egy pohár vizet – a többi időmet pedig tanulásra fordíthattam, sőt jobban is haladtam, lévén az elme tisztasága és fürgébb észjárása az evés–ivás.

Albert Einstein

A huszadik század tán legjelentősebb tudósa életének utolsó éveiben tért át a vegetáriánus életmódra.

Igaz, pacifista, valamint emberbaráti nézeteit mindig büszkén hangoztatta, az állatokkal kapcsolatos érzelmei és az egészséges táplálkozáshoz valós viszonya csak élete alkonyán erősödtek fel annyira, lemondjon a húsevésről.

„Semmi sem olyan üdvös az emberek egészsége szempontjából, és biztosít nagyobb esélyt a Földünkön lévő élet túlélése érdekében, mint a vegetáriánussá való fejlődés.”

Forrás: men.hu

Ha érdekesnek találtad, oszd meg a cikket barátaiddal is!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!