10 + 1 tipp, hogy feszültségektől mentes legyen az ünnepi készülődés

Az ünnepi készülődés sokak életében inkább egy hajszához hasonlít, és nem meghitt, békés, nyugodt várakozáshoz. El kell intézni ezt is meg azt is. Meg kell venni az ajándékokat, bevásárolni a főzéshez. Mindenhol nagy a tömeg, lökdösődés, türelmetlenség. A munka ilyenkor torlódik, és persze senki nem csinálja meg, így számíthatsz rá, hogy amikor az ünnepek után visszamész a munkahelyedre, napokig nem éred utol magad. Mindez pedig már előre frusztrál.
Rohanás, feszültség, veszekedések, megfelelés a családnak és másoknak, és időhiány. Te is ezt a programot futtatod? Érezted már úgy, hogy jó lenne egyszerűen csak megállni, megpihenni, szeretni és szeretve lenni? A nyugodt és szeretettel teli készülődéshez a kulcs: a tudatosság.

Íme az én tippjeim a karácsonyi időszakhoz:

1. Tervezz előre! A menütől az ajándékokon át a karácsonyfáig mindent tervezz meg, hogy pontosan tudd, mit szeretnél.
2. Delegálj! Vond be a családtagokat a készülődésbe a takarítástól a bevásárlásig, sőt, akár a főzésbe is! Mindent adj át, amit más is meg tud csinálni! Önzőség? Dehogy! Hidd el, marad még bőven feladatod…
3. Legyen időd magadra is! Tudom, ez talán a legnehezebben elképzelhető, de az egyik legfontosabb. Akár napi 10 perc is csodákra képes!
4. Kényeztesd magad mindennap! Az előbbihez kapcsolódik, de picit más. Minden nap tegyél meg valamit magadért, ami jó érzéssel tölt el.
5. Minden elvégzett feladatért dicsérd meg magad! A ránk szakadt rengeteg intéznivaló hatalmas káoszt tud okozni a fejünkben is. Könnyű kimerülni, elveszíteni a jó érzést, és robot üzemmódba kapcsolni. Értékeld, ha valami megvan, és örülj, hogy megcsináltad. Ez növelni fogja az önbizalmadat, és feltölt lelkesedéssel a további feladatokhoz.
6. Adj hálát mindennap! Legyen a fókuszod azon, hogy már mennyi mindened van, milyen jó neked, és ne azon aggódj, hogy mi az, ami nincs, vagy nem tudsz megadni a másiknak, vagy magadnak. Ha megtanulod értékelni azt, ami van, nem fog hiányozni az, ami nincs.
7. Ne ítélkezz! Sok a feszült ember, nem tudhatod, hogy mi áll mögötte, hogy mi az ő története. Azt nem tudod befolyásolni, hogy a másik mit tesz vagy nem tesz, de azt igen, hogy te hogyan reagálsz erre.
8. Ne pazarold az energiádat olyanokra, akik lehúznak! Igen, nem kell akkor sem mindenkivel jópofizni, ha családtag. Húzd meg a határaidat, és fogadd el szeretettel, hogy a másik más. Ha ez sikerül, nem fog idegesíteni.
9. Lásd meg a másikban is a jót! Magadban és másokban is fedezd fel a jó dolgokat! Könnyű a negatívumokat észrevenni, de sokkal jobb érzés a pozitívumot is meglátni.
10. Engedd el, ami már nem szolgálja az életed! Pakold le a terheidet, használd ki ezt a varázslatos időszakot arra, hogy megbocsáss, és a harag helyett szeretettel teljen meg a szíved.

+1. Segíts másokon! Sokan nélkülöznek olyan dolgokat, ami neked talán már felesleges is. Gyűjts össze ruhát, cipőt, játékot, könyvet, élelmiszert! Bármit, amire már nincs szükséged, és juttasd el azokhoz az emberekhez, akiknek ez sokat jelent.

Szeretettel kívánok boldog ünnepeket!
Polgár Lili
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is