10 EGÉSZSÉGTIPP TAVASZRA

A tavasz közeledtével ideje, hogy eltemessük a téli hangulatot és minden olyan rossz szokást, amik az elmúlt hónapokban kellemetlenné tették az életünket. Az alábbi sorokban tíz olyan praktikát osztok meg veletek, amik segítségével felkészíthetjük testünket és lelkünket az új évszakra.

Irány a kert!

A kertészkedés nem csupán a tájat csinosítja, de a testünket is formálja, hiszen 250-300 kalóriát égetünk el óránként ezzel a tevékenységgel. Ahhoz, hogy a kertészkedés valóban az egészségünk hasznára váljon, érdemes hetente háromszor egy teljes órát házunk udvarának csinosítgatásával foglalkozni. Minden, ami egy picit is megizzaszt bennünket, tornagyakorlatnak számít: fűnyírás, gazolás, ültetés. Ajánlott a különböző kerti tevékenységeket 20 percenként váltani, hogy az összes izomcsoportot átmozgassuk és elkerüljük egyes testrészek megerőltetését.

Korai ébredés

Vegyük fontolóra, hogy pacsirta üzemmódra kapcsolunk. Tanulmányok bizonyították, hogy a korán kelő emberek egészségesebbek, mint bagoly típusú társaik, akik hosszan alszanak reggelente. A reggeli fények egyik előnye pedig az, hogy nagy dózis D-vitaminnal ajándékozzák meg azokat, akik hamar kikelnek az ágyból. A koránkelők nem csak környezetüknek egy különlegesebb arcát fogják látni, de kevésbé lesznek hajlamosak a depresszióra is.

Legyél koszos

Engedjük meg magunknak és a gyerekeinknek, hogy koszosak legyünk. Így számos olyan baktériummal kerülhetünk kapcsolatba, amelyek hasznosak az emberi szervezet számára. A szervezetünk jótékony válaszreakciókat tesz, amikor ilyen baktériumokkal lép kapcsolatba, ezáltal támogatja az immun- és az emésztőrendszerünk működését.

Gondolkozz globálisan, egyél lokálisan

Vásárlásainkkal támogassunk helyi termelőket és gazdákat. Léteznek már olyan szállítási lehetőségek, ahol a feliratkozók heti rendszerességgel kapnak friss és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és tejtermékeket. Aki még csak most ismerkedik a tudatos vásárlás ezen formájával, annak szívből ajánlom a következő oldalt: https://microker-vasaroljkozvetlenultermelotol.blog.hu/. Aki viszont szeret fonott kosárral piacra járni, szintén számos lehetőség közül válogathat még a fővárosban is. A budapesti piacok listája a következő linken találhatók: https://tudatosvasarlo.hu/otlet/vasarolj-piacon-kozvetlenul-termelotol.

Sétálj ebédidőben

Ez nem csupán arra ad lehetőséget, hogy megálljunk és rácsodálkozzunk a tavaszi tulipánokra, de egy könnyed séta olyan jótékony hatást gyakorol a szervezetre is, amiért a háziorvosunk minden bizonnyal megdicsérne. A bátrabbak megtoldhatják a munkába vezető útjukat is néhány egészséges lépéssel, ha például egyetlen megállóval korábban szállnak a le a villamosról vagy a metróról, és sétálva közelítik meg a célállomást. Vagy akár a francia nők, a lift helyett válasszuk a lépcsőt.

Cseréld le a párnád

Egyes vizsgálatok szerint átlagosan 5 év után a párnánk súlyának 10%-át olyan gombák, baktériumok, penész, pollen és por teszik ki, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. Gusztustalannak hangzik? Az is. Ezért érdemes antiallergén és atkamentes vánkosokat beszerezni, a huzatot pedig heti rendszerességgel magas hőfokon kimosni, majd azt a napon megszárítani. Orvosi ajánlásra érdemes az ágyneműnket 3-5 évente lecserélni.

Takarítsuk ki a sminkes fiókot

Ahogy a legtöbb terméknek, úgy a sminkes készítményeknek is van szavatossági ideje. Mint ahogy a felhalmozott tartós élelmiszereket is időről időre átnézzük, tegyünk ugyanígy a szempillaspirálokkal, alapozókkal és minden olyan szépítőszerrel, amiről biztosan tudjuk, hogy már nagyon hosszú ideje nem használtuk, esetleg nem is emlékszünk már, hogy mikor vásároltuk. Így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy szemfertőzést vagy kellemetlen bőrkiütést kapjunk. És különben is, ilyenkor tavasszal igazán megengedhetjük a bőrünknek, hogy fedetlenül élvezze az üde levegőt és a finom napsugarakat.

Virágot minden tányérra

Az ehető virágok már régóta részei az életünknek. Ki ne kóstolta volna már a bodzavirágból készült szörpöt? Vagy ki ne ivott volna már kamilla forrázatot? A színes szirmok azonban egyre nagyobb teret kapnak a gasztronómiában és az otthoni tányérokon is. Nem csak esztétikusak, de nagyon ízletesek is, legyen szó tavaszi salátáról, vagy egy könnyű desszertről. Annak, aki járatlan a gasztrobotanika világában, szívből ajánlom Halmos Mónika könyveit és előadásait.

Vess magot

Könnyen vihetünk tavaszt még a városi panellakásokba is, ha mini fűszerkertet ültetünk a konyhánkba vagy a balkonunkra. A siker minden bizonnyal a napfényen múlik. Zárt helyiségben figyelni kell, hogy a növények minimum 6 órányi fényhez jussanak. Kezdő városi kertészként érdemes magbörzékre ellátogatni, ahol inspiráló ötletekre, különleges magokra és hasznos tanácsokra tehetünk szert. Ha szeretnénk többet megtudni az ilyen jellegű eseményekről, akkor látogassunk el http://maghaz.hu/ weboldalra.

Forrásvíz

Hazánk bővelkedik a forrásvizekben. Ha tehetjük, kirándulásaink során keressünk fel olyan helyeket, ahol tiszta, iható víz tör fel a föld alól. Az ilyen víz értékes a föld, az élővilág és az emberi szervezet számára is. Fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk élő vizet, amely hidratálja szervezetünket, valamint támogatja annak öngyógyító folyamatait. A forrásvíz fogyasztása nélkülözhetetlen a tavaszi méregtelenítő kúrák során. A közelünkben fellelhető források listáját a következő linkre kattintva találhatjuk meg: https://forrasvizorzok.eu/magyarorszag-forrasainak-terkepe.

Kovács Kata

https://www.facebook.com/UnalynnSecretGarden/

Oszd meg másokkal is