Az északnyugat-európai tőzeglápokból általában vaskori testmaradványok szoktak előbukkanni, a mostani lelet azonban igazi ínyencség…

Dublintól 70 kilométerre északra, Drakerath városa mellett ugyanis  egy több mint nyolc kilogrammos, viaszos anyagra bukkantak, ami intenzív sajtillatot árasztott magából.

A Cavan Megyei Múzeum szakértői szerint egy kétezer éves vajdarabról van szó, amely még mindig kiváló állapotban van, sőt ehető is.

Az egyedi feltételeknek köszönhetően (magas savtartalom, alacsony hőmérséklet, kevés baktérium, oxigénhiány) a lápok igen jól konzerválják az ősi tárgyakat, vagy akár az emberi maradványokat is. Megőrzik az elhunyt arcvonásait, ujjlenyomatait, haját, körmét, valamint egyéb különleges külső ismertetőjegyeit. Az oxigénhiány gyakorlatilag blokkolja a baktérium-anyagcserét: a folyamat során a bőr, a szőr, a fa vagy a textil kiválóan megmarad, azonban a csontok teljesen eltűnnek, tulajdonképpen feloldódnak, ennek következményeként „laposak” a mocsári hullák.

A szakértők szerint a mocsárba kerülő vajdarab egyfajta ajándék lehetett az istenek számára. Andy Halpin, az Ír Nemzeti Múzeum munkatársa szerint, aki a radiokarbonos vizsgálatot is elvégezte kollégáival, minden bizonnyal egy rituális temetés része lehetett, és nem véletlenül ejthették a mocsárba, ugyanis ezek a lápok akkoriban igencsak nehezen megközelíthető helyen feküdtek, tulajdonképpen a „senki földjén”.

(Forrás: mult-kor.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!