4 gyakori párkapcsolati hiba

Bár minden párkapcsolat más, mégis vannak tendenciák, amelyek szinte minden kapcsolatban megfigyelhetőek. Érdemes ezeket még az elején elcsípni és javítani, mielőtt tartós problémává válnának. Íme négy gyakori hiba, amit a párkapcsolatunkban elkövetünk:

1.) Természetesnek vesszük a törődést
A jó dolgokat általában természetesnek vesszük. Azok járnak nekünk. Egészen addig rá sem döbbenünk, hogy ezt csináljuk, amíg abba nem maradnak. Csak akkor jövünk rá, hogy milyen fontos szerepet játszanak. Értékeld mindazt a jót, amit a párod csinál! Meghallgat, gondoskodik rólad, segít, támogat. Mondd el neki is, hogy mennyire hálás vagy mindezért!

2.) Függünk a párunktól
Függhetünk anyagilag vagy érzelmileg a másiktól. Az is lehet, hogy úgy érezzük, nélküle nem lennénk képesek valamire. Esetleg kicsi a baráti társaságunk, így minden szabad percünket inkább a párunkkal töltenénk. A függőség sajnos elég hamar rá tudja nyomni a bélyegét a kapcsolatra. Egyik félnek sem jó a kialakult helyzet, ezért bármelyik oldalon állj is, próbálj rajta változtatni!

3.) Egyből a párkapcsolat végén gondolkodunk
Néha elgondolkodunk, hogy a megfelelő partnerrel vagyunk-e, vagy hogy érdemes-e benne maradni a kapcsolatban. Ennek a gondolatsornak meglehet a létjogosultsága. Arra azonban figyelj, hogy ne folyamatosan ezen rágódj! Van, aki már a legkisebb problémánál elkezd a kapcsolat végén aggódni. Ne tedd! A konfliktus természetes velejárója az életnek. Inkább fókuszálj a megoldáskeresésre és a pozitív dolgokra!

4.) Ne kritizáld a másikat!
Az egyik legkárosabb folyamat a kritizálás. Amikor kritizálunk, vádoljuk a másikat, és leszóljuk a személyiségét. Azt éreztetjük vele, hogy amit ő csinál, az nem normális, és hogy mások azt sokkal jobban vagy legalábbis másként csinálnák. A másik személyiségének kritizálása helyett inkább állj elő egy kéréssel! Mi az, amire vágysz? Mit tegyen a párod?

Ha magadra ismertél valamelyik pontban, akkor beszélj róla a pároddal, és keressétek meg rá közösen a megoldást!

Bognár Judit
párkapcsolati szakértő, boldogság coach
www.boldogsagkulcs.hu

Oszd meg másokkal is