Bár minden párkapcsolat más, mégis vannak tendenciák, amelyek szinte minden kapcsolatban megfigyelhetőek. Érdemes ezeket még az elején elcsípni és javítani, mielőtt tartós problémává válnának. Íme négy gyakori hiba, amit a párkapcsolatunkban elkövetünk:

1.) Természetesnek vesszük a törődést
A jó dolgokat általában természetesnek vesszük. Azok járnak nekünk. Egészen addig rá sem döbbenünk, hogy ezt csináljuk, amíg abba nem maradnak. Csak akkor jövünk rá, hogy milyen fontos szerepet játszanak. Értékeld mindazt a jót, amit a párod csinál! Meghallgat, gondoskodik rólad, segít, támogat. Mondd el neki is, hogy mennyire hálás vagy mindezért!

2.) Függünk a párunktól
Függhetünk anyagilag vagy érzelmileg a másiktól. Az is lehet, hogy úgy érezzük, nélküle nem lennénk képesek valamire. Esetleg kicsi a baráti társaságunk, így minden szabad percünket inkább a párunkkal töltenénk. A függőség sajnos elég hamar rá tudja nyomni a bélyegét a kapcsolatra. Egyik félnek sem jó a kialakult helyzet, ezért bármelyik oldalon állj is, próbálj rajta változtatni!

3.) Egyből a párkapcsolat végén gondolkodunk
Néha elgondolkodunk, hogy a megfelelő partnerrel vagyunk-e, vagy hogy érdemes-e benne maradni a kapcsolatban. Ennek a gondolatsornak meglehet a létjogosultsága. Arra azonban figyelj, hogy ne folyamatosan ezen rágódj! Van, aki már a legkisebb problémánál elkezd a kapcsolat végén aggódni. Ne tedd! A konfliktus természetes velejárója az életnek. Inkább fókuszálj a megoldáskeresésre és a pozitív dolgokra!

4.) Ne kritizáld a másikat!
Az egyik legkárosabb folyamat a kritizálás. Amikor kritizálunk, vádoljuk a másikat, és leszóljuk a személyiségét. Azt éreztetjük vele, hogy amit ő csinál, az nem normális, és hogy mások azt sokkal jobban vagy legalábbis másként csinálnák. A másik személyiségének kritizálása helyett inkább állj elő egy kéréssel! Mi az, amire vágysz? Mit tegyen a párod?

Ha magadra ismertél valamelyik pontban, akkor beszélj róla a pároddal, és keressétek meg rá közösen a megoldást!

Bognár Judit
párkapcsolati szakértő, boldogság coach
www.boldogsagkulcs.hu