5+1 tipp a tökéletes indiai vacsorához

Hémangi Dévi Dászi írása:

„Jártál már nálam főzőtanfolyam, megvan az Ízek, imák, India és a barátaid folyton nyúznak, hogy mutasd meg nekik is tudásod? Vágj bele, és tündökölj, mint egy igazi indiai háziasszony:

5+1 fontos tipp, amellyel tökéletes indiai vacsorával lepheted meg barátaidat!

Tervezd meg az ételsort!
Már egy-két héttel előre kitalálhatod, hogy mit szeretnél főzni. Lehetőség szerint használj szezonális alapanyagokat, hiszen azok a legízletesebbek. Annyi ételfajtát készíts, amennyi kényelmesen belefér az idődbe, ne vállald túl magad. Figyelj az ételek párosítására. Egy egyszerűbb menüsorban lehet dhál, rizs, sabji, sós csemeg, csatni, édesség. Ha gyakorlottabb vagy, ezt bővítheted, de azoknak, akiknek új az indiai konyha, 6-féle étel is bőven elég egy étkezésre.

Kipróbált recepteket főzz!
Ha biztosra akarsz menni, ne most kísérletezz! Olyan ételt tervezz, amelyet már készítettél. Ha megtetszik egy új recept, próbáld ki még a vendégség előtt. Fontos, hogy a főzés számodra is jó élmény legyen, ne pedig stresszfaktor.

Kövesd a hagyományos vonalat!
A védikus írások azt mondják, a megfelelő étel a testet és a lelket is elégedetté teszi. Ha ilyen vacsorával szeretnéd meglepni barátaidat, autentikus receptet készíts, ne találj ki „indiai ízű” ételeket. A hagyományos indiai konyha az ájurvédán alapul, az így készült ételek könnyen emészthetőek, és valóban elégedetté teszik vendégeidet. Ha így készíted a vacsorát, barátaid sokáig emlegetik majd!

Ne félj a fűszerektől!
A fűszerek a barátaid 🙂 Az a dolguk, hogy ízesítsék az ételt, és segítség az emésztést. Ha nem félsz tőlük, segítenek abban, hogy tökéletes ételt tálalhass. Az alulfűszerezett, ízetlen ételt senki nem szereti, és ahhoz is szükséges a kellő mennyiség, hogy a vacsora végeztével kellemesen érezzék magukat a vendégek. A chilivel nyugodtan spórolhatsz, használd a társaság ízlése szerint, de az összes többiből tedd bele a kellő mennyiséget.

Ne kapkodj!
Tervezd meg a munkafolyamatot, és hagyj magadnak bőségesen időt. Ha nincs túl sok időd, nézd meg, hogy esetleg van-e olyan étel, amelyet akár előző nap is megfőzhetsz vagy előkészíthetsz. Ha paneert (házisajtot) használsz, csináld meg előző nap. A csatnit is megfőzheted korábban, illetve a legtöbb édességet is. Megfőzheted a dhált is, hogy aztán a chaunce-szal a főzés végén forrald majd össze. Legyél kreatív!

Tegyél meg mindent a remek hangulatért!
Ha már a vacsora indiai, feldobhatod a hangulatot is ebben a szellemben. Vendégeid érkezése előtt gyújts jó minőségű indiai füstölőt, és egy kellemes indiai zene is szólhat a háttérben. Díszítheted a nappalit indiai textilekkel, és ha elszánt vagy, akár egy szárit is felvehetsz. Fontos, hogy te is érezd jól magad!”

Ha szeretnél autentikus indiai recepteket tanulni, itt jelentkezhetsz főzőtanfolyamra.

Az írás a vegavarazs.hu oldalon jelent meg, ahol számtalan ínycsiklandó receptet és egyéb más érdekességet találsz!

Oszd meg másokkal is