5+1 fájó igazság, ami jobbá teheti az életed

Összegyűjtöttem néhány fájó igazságot, amivel nem szeretünk szembesülni. Ennek ellenére rendszeresen, kellemetlen vendégként visszatérnek az életünkbe. Ilyenkor persze próbáljuk nem észrevenni őket, vagy csak újabb kudarcként éljük meg őket. Miért ne tekintsünk rájuk inkább kihívásként, amik lehetővé teszik, hogy jobbá tegyék az életünket?

1. Sokan szeretni fognak, sokan nem

Nem fog mindenki szeretni. Sőt, lesznek, akik utálni fognak. Lehet, hogy irigyek rád, vagy csak nagyon hasonlítasz rájuk, vagy csak nem vagy az esetük. De ez így van rendjén. Nem kell, hogy mindenki mindenkit szeressen. Azt hagyjuk meg a tündérmeséknek. (Na jó, ott sem szeret mindenki mindenkit.) Te pont úgy vagy tökéletes, ahogy vagy. Ideje ezt felismerned. Keresd azok társaságát, akik értékelnek téged, és kerüld el azokat, akik nem. Ne hagyd, hogy az önértékelésed azon függjön, hogy mások hogy látnak téged.

2. Nem mindig lehet a tied, amit akarsz

A Rolling Stones már régen megmondta, hogy nem kaphatsz meg mindent, amit szeretnél. Még akkor sem, ha nagyon pozitívan vágysz rájuk, és az univerzumtól megrendeled. Akkor sem. Vágyj dolgokra, tedd meg az erőfeszítést, hogy el is érd őket, de ne legyél frusztrált, ha nem jön össze. Vannak dolgok, amiknek ez a rendje.

Emellett ne az anyagi javak halmozásában lásd a boldogságod. Ha pedig elveszítesz valamit, tanuld meg elfogadni azt. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ilyen dolgok miatt keseregj.

3. Hibázni fogsz

Sokat tanulhatsz másoktól, de a saját hibáidból tanulhatsz legtöbbet. A hibák fájnak, néha olyanok, mintha a sav a csontig marna. És szidod magad, hogy miért követted el őket, de ezen már nem tudsz változtatni. Ne pazarold az időd a múlt sebeinek nyalogatásával. El kell engedned őket. Tekints rájuk, mint a tanítómesteredre. Tanulj belőlük, hogy ne kövesd el újra őket. Legyenek ezek lehetőségek a megújulásra. Legyen inkább inspiráció, amiből egy még jobb és működőbb dolgot tudsz kihozni.

4. Lehet, hogy nem lesz holnap

A világban minden lépésnél veszély fenyeget bennünket. Nem tudhatod, hogy mit rejt a karmád. Sétálsz az utcán, elüthet egy autó, fejedre eshet egy tégla, sőt akár itt lehet a világvége is. Szinte már közhelynek tűnik, hogy éld úgy az életed, mintha ez lenne az utolsó napod. Az ember inkább kényelmes és azt gondolja, hogy áh, ez hülyeség. De statisztikailag elég sokan vannak a Földön, akiknek ez az utolsó napjuk. Csináld azt, amit szeretsz, csináld azt, ami fontos. Hozd ki belőle a legtöbbet.

5. Senki sem tud az életeden úgy változtatni, mint te

Nagyon sok ember tud segíteni abban, hogy változtass az életeden. De senki nem fogja megcsinálni helyetted a munkát. Ezt neked kell megtenned. Az emberek, akik fontosak, akiken függesz, nem lesznek mindig körülötted. A tanácsaik mindig veled lesznek, de neked kell megtenned a következő lépéseket. Saját magadnak kell felelősséget vállalni az életedre.

+1. Ami van, az van

Régi bölcsesség, de az egyik legnehezebb elfogadni. Vannak dolgok, amiket nem tudsz befolyásolni. Lesznek dolgok, amiket megkapsz az életedben, és lesznek, amik nem. Ne stresszeld magad olyan dolgok miatt, amiken úgysem tudsz változtatni. Ilyen helyzetben csak azt döntheted el, hogyan reagálsz a dolgokra. Ez nagy kincs a kezedben. Használd ki. Ne a múltban élj, hogy mit nem csináltál jól és ne a jövő miatt aggódj, hogy mit nem fogsz majd jól csinálni. A figyelmünk próbál mindig elkószálni, hogy ne kelljen teljesen a jelenre koncentrálni. Élj a jelenben, élj a mában, használd ki minden percét. Lehet, hogy nem a legtökéletesebb a helyzet, amiben vagyunk, de ha már ez van, akkor miért ne használjuk ki ezt a lehetőséget, amit kaptunk? Ha az élet egy citrommal áldott meg bennünket, csináljunk belőle limonádét!

Ahogy a fenti gondolatokból is láthatod, még a legrosszabb helyzeteket is fel lehet úgy használni, hogy jobbá tedd velük az életed. Persze nem ez lenne a természetes reakciónk, de ha próbáljuk tudatosan így trenírozni magunkat, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Ha nyitott vagy még hasonló gondolatokra, látogass el a kozakmihaly.com oldalra!

 

Oszd meg másokkal is