7 meglepő tény az emberi testről

1. Bár az agyunk a testünk tömegének csupán 2 százaléka, ez a szervünk használja fel a véráramban keringő oxigén 20 százalékát

Az emberi szervezet minden szervébe, szövetébe a vér szállítja a szükséges tápanyagokat, elsősorban az oxigént. Mivel az idegsejtek oxigénigénye különösen nagy, az agy pedig több mint 10 milliárd idegsejtet tartalmaz, ez a szervünk igényli a legtöbb oxigént. Az agy idegsejtjei néhány percnyi oxigénhiányos állapot után végleg károsodnak vagy elpusztulnak, ezt az állapotot nevezzük stroke-nak vagy szélütésnek

2. Kb 1 cm-rel magasabbak vagyunk reggel, mint este

Mialatt alszunk, mintegy 1 cm-t növekszünk. Másnap „visszazsugorodunk” korábbi magasságunkra. Ennek oka, hogy a porckorongok állás és ülés közben a gravitációs erő hatására szivacs módjára összenyomódnak.

3. A leheletünkben 4000 különböző molekula van

Hogy mennyire összetett a leheletünk, elsősorban nem azért fontos, mert a szájszag szinte végtelen variációjának lehetőségét hordja magában. A különböző betegségek diagnosztizálásában felbecsülhetetlen jelentősége lehet a kilélegzett levegő elemzésének. Az 1980-as évek óta fejlesztett „elektronikus orrot” jelenleg is alkalmazzák a rák vagy az asztma kiszűrésére.

4. A 60. életévünk környékén elveszítjük az ízlelőbimbóink 50 százalékát

Ízlelőbimbóink amúgy sem hosszú életűek, a körülbelül 6000 „példány” körülbelül 10 napig él, majd újak nőnek helyettük. Érdekes, hogy csecsemőkorban viszonylag kevés ízlelőbimbónk van, gyerekkorban egyre nő a számuk, majd körülbelül negyvenéves kortól következik az az életszakasz, mikor az elpusztult ízlelőbimbóink helyett egyre kevesebb új bimbó indul növekedésnek.

5. Gránitcsont

Az emberi csont, ha súly megtartásáról van szó, olyan erős, mint a gránit. Egy matchbox nagyságú csontdarab kilenc tonnát képes megtartani – ez négyszer annyi, mint amire a beton képes.

6. Izmos szemek

A szem koncentráló izmai naponta mintegy 100,000-szer mozdulnak meg. Ahhoz, hogy a lábizmaid ugyanezt végrehajtsák, minden nap 80 km-t kellene sétálnod.

7. Forró

Egy átlagos test 30 perc alatt elegendő (össz)hőt ad le ahhoz, hogy közel két liter vizet felforraljon.

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Oszd meg másokkal is