Befőzés, ahogy Krisna-völgyben készül

Ezekben a hetekben érik az egyik legízesebb, nektári finomságú gyümölcsünk,
az eper. A veteményes elkülönített részében, sőt akár egy cserépben is sikerrel
megtermelhető, hiszen helyigénye nem nagy. Hogyha kora ősszel telepítjük a
vásárolt palántákat, vagy az anyatövekről leválasztott erős sarjakat, akkor már
következő tavasszal szüretelhetünk az ízletes termésből. Most azonban nem az
epertermesztés fortélyait ismeretem, hanem az eltevés háromféle módját
mutatom be.
Sokan kérdezik tőlünk, miként főzzük be az epret úgy, hogy a gyümölcsök
egyben maradjanak. Az eperbefőtt vonzó és ízletes étel, a téli időszakban
sokféleképpen felhasználható, de akár önmagában is fogyasztható csemege.
A befőttkészítés praktikái mellett közreadom az eperszörp és az eperlekvár
készítésének Krisna-völgyi módszerét is.

Az előző nap megtisztított, majd becukrozott eper bőséges levet eresztett.
(Vizet nem kell hozzá adni. A cukor súlya az eper egyharmada legyen, mi 12 kg
eperre 4 kg cukrot használtunk.)
Ezután a levet 10 percig forraljuk, és közben habját leszedjük.Ha a lé kihűlt,
visszaöntjük a gyümölcsre. A következő két napon a műveletet megismételjük.
A harmadik napon a lé forralása közben a gyümölcsöt is hozzáadjuk, és néhány
percig együtt forraljuk.
Ezután a forró befőttet tiszta üvegekbe töltjük, majd szorosan lezárjuk és
száraz dunsztba rakjuk. Ha kihűlt, kivesszük a dunsztból, és száraz, hűvös
helyre tesszük.
Három napos munkánk eredménye: az eperbefőtt és eperszörp. Csodás téli
csemege, és ajándéknak is kiváló!

A Krisna-völgyi eperbefőtt receptjeAlapos mosás után a lecsumázott epret
edénybe rakjuk és becukrozzuk. (A cukor súlyra az eper egyharmada legyen, 1
kg eperre 30 dkg cukrot számítsunk). Egy napig állni hagyjuk, majd a levet
leszűrjük, és 10 percig forraljuk. Közben a habját eltávolítjuk. Ha kihűlt
visszaöntjük az eperre. Következő nap a műveletet megismételjük.Harmadik
napon újra felforraljuk a levet, majd hozzátesszük a gyümölcsöt, és azzal
együtt néhány percig forraljuk. Üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztban hagyjuk
kihűlni.
Eperszörp készítéseAz eperbefőtt elkészítése után megmaradó léhez még
literenként 20 dkg cukrot teszünk és felforraljuk. Üvegekbe töltjük, és száraz
dunsztba rakjuk.

Az eper lekvár receptjeAz epret megtisztítjuk, megmossuk, majd
összetörjük. Feltesszük főni, és amikor forr, hozzáadjuk a cukrot. Az eper
minden kilójához 40 dkg cukrot számolunk. A forrástól számítva 20-25 percig
főzzük, majd üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba téve sterilizáljuk.

– Kun András -Öko-völgy Alapítvány

Oszd meg másokkal is