Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag szeletelt toast kenyér (24 szeletes)
900 g zöldborsó (fagyasztott)
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
125 g natúr sajtkrém
1 kis csokor friss menta
1,5-2 dl szója-, vagy rizstej
só és frissen őrölt bors
A kosárkákhoz a toast kenyérszeleteket a sodrófával egyenként elvékonyítjuk, majd virág alakú kiszúró formával kivágjuk és bele igazítjuk egy kiolajozott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy amíg kis színt kapnak) betoljuk a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Ha megpirultak, kivesszük és hűlni hagyjuk. (Több nappal előre is
elkészíthetők, jól záródó dobozban frissek, ropogósak maradnak) Elkészítjük a borsókrémet: az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk kevés sóval, tekerünk rá borsot és kevergetve pároljuk addig, míg a zöldborsó megpuhul, de nem veszíti el az üde, zöld színét. Átmerjük egy blenderbe
és maréknyi friss mentával, meg annyi szója, vagy rizstejjel össze turmixszoljuk (botmixerrel is lehet, de blenderben simább a végeredmény) amennyitől krémes lesz. Összekeverjük a sajtkrémmel és hagyjuk teljesen kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt, nyomózsák segítségével betöltjük a kenyér kosárkákba. Zöldséggel (koktélparadicsom, retek), olajbogyóval, zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.
Gyepes Gabojsza
gabojsza.cafeblog.hu