Hozzávalók:
A krémhez: egy fél (250g) brokkoli
1 (piros) kaliforniai paprika
egy fél póréhagyma
kb. 4cm gyömbér
pár cikk fokhagyma
1 doboz (250g) ricotta sajt
só
frissen őrölt színes bors
1mk erős paprikakrém
A tésztához:
500g vegyes liszt (teljes kiőrlésű tönkölybúza és graham)
20g friss élesztő
1ek olíva olaj
só
1kk c ukor
250ml langyos víz
Opcionális: a tetejére (reszelt vagy szelet elt) mozzarella sajt
A brokkolit darabokra szed em, a paprikát kisebb darabokra vágom, a póréhagymát felkarikázom, majd pár perc alatt megpárolom. Amikor kész, ledarálom, hozzáadom a reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, a paprikakrémet, a ricotta sajtot, fűszerezem, és összekeverem. Az élesztőt egy kevés c ukorral és liszttel, pár csepp langyos vízzel felfuttatom, majd az olajjal, sóval együtt hozzáadom a liszthez, és a langyos vizet adagolva könnyű tésztát gyúrok. Letakarom, és hagyom kétszeresére kelni. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, és kb. 0,5cm vastagságúra nyújtom. Megkenem egy csepp olajjal, egyenletesen eloszlatom rajta a brokkolikrémet úgy, hogy a végén hagyok egy pár centis üres sávot (feltekeréskor ide „nyomódik ki” a krém), majd a krémes oldalról ind ulva szorosan feltekerem.
A tekercset kb. 2cm-es szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem úgy, hogy sütéskor legyen helye d uzzadni.
A sütőt 200°C-ra előmelegítem (légkeveréses sütő esetén 180°C), és kb. negyed óra alatt megsütöm. Ízlés szerint ketch up-pal, majonézzel leöntve fogyasztható. A krém szendvicskrémként is tökéletes!
Fazakas Hajnalka