Hozzávalók:
25 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
3 evőkanál méz
1 evőkanál gyümölcscukor
fahéj
szegfűszeg
maréknyi dió (megpirítva, összetörve)
aszalványok: ribizli, áfonya, mazsola, stb. ki hogy szereti bármilyen aszalványt bele lehet tenni
sütőpor
15 dkg vaj
langyos víz vagy tej (lehet kókusztej is, azzal még finomabb és bele egy kis kókuszzsír a vaj helyett!)
Máz:
1 ev. karob por
5 dkg vaj
1 ev. gyümölcscukor
Díszítés:
kókuszreszelék
A tejet fellangyosítjuk és beletesszük a zsiradékot és a fűszereket és az aszalványokat. Kicsit melegítjük, hogy az aszalványok „megteljenek” az ízekkel, így sokkal finomabb lesz a sütink.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a mézzel, gyümölcscukorral, és az aprított dióval, sütőporral (adalékmentes).
Végül az egészet összekeverjük és ha túlságosan kemény lenne, akkor vagy vízzel, vagy tejjel, vagy kókusztejjel lazítunk rajta. Kézzel gombócokat formálunk, és belenyomkodjuk a tepsibe.
150 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor langyos, akkor belemártjuk a mázba az alját (máz: gőz felett összeolvasszuk az összetevőket). Ha marad, akkor a tetejére is csorgatunk belőle és kókuszreszelékkel meghintjük.
Nagyné Szalai Melinda
www.melinda-angel.hu