Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet immár hetedik éve. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát, melynek érdekes története van. Idén először győzött fővárosi fa a mindent eldöntő közönségszavazáson.

A 2016-os év győztesét, a Jászai Mari téri platánt 1936-38 körül ültették el a téren, melyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Bizonyára sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

A Hős Fa címet kiérdemlő “A Városliget hős platánja” egyike a park első és legidősebb platánjainak, sokak kedvenc fája a Ligetben. Azt az életérzést és hangulatot testesíti meg, amely miatt a budapestiek valójában szeretik a Városligetet. Emellett egyike azon ligeti fáknak, amelyek veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt, ugyanis egy új sétány a helyére, vagy a közvetlen közelében épülne meg, jelenlegi zöldterület helyén. Ez a hatalmas platán szimbolizálja azt a Városligetet, amelyet a budapestiek szeretnek és szeretnének a jövőben is; valamint az erőt és elszántságot, amely a Városligetet közparkként megtartani szándékozókban töretlenül növekszik. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba. A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa – legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy -, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 • A Jászai Mari tér legszebb platánja – 3545 szavazat
 • A vándorló fák – 3107 szavazat
 • A mi kedvencünk a kéttörzsű korai juharfa – 3058 szavazat
 • A Városliget hős platánja – 1818 szavazat
 • Hajdúszoboszlói millenniumi tölgy -1557 szavazat
 • Arany János kőrisfa – 1497 szavazat
 • A zalaszentgróti Batthyány kastély Három testőre – 963 szavazat
 • Ragályi Öreg tölgy – 774 szavazat
 • Gerlai galagonyafa – 528 szavazat
 • Vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában – 491 szavazat
 • Balaton idős hársa – a Szerelmesek fája – 302 szavazat
 • A kunbaracsi tölgy – 269 szavazat

A győztes:

jaszai

A városligeti Hős Fa:

ligeti

(Forrás: Ökotárs Alapítvány. evfaja.okotars.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy máshoz is eljusson a hír!