A babák személyisége az Ájurvéda szemszögéből

Az egyént az Ájurvéda testi és tudati szempontok alapján osztályozza, ez által határozza meg a személyiségtípust vagy más néven Prakriti-t. Minden ember a rá egyedülállóan jellemző fizikai és pszichológiai természettel rendelkezik. A doshák (őserők) és a bennük domináns elemek aránya alakítja az egyénre jellemző Prakriti-t.
A Doshák.
Az Ájurvéda három erőt határoz meg melyek minden emberben jelen vannak csak más-más arányban. A három Dosha közül egy, de lehet, hogy kettő is domináns, még a harmadik kisebb arányban van jelen. Az egyensúlyi állapot elérésére kell törekedni, melyet úgy lehet elérni, hogy a gyengébb Doshát erősítjük.
A három Dosha és az elemek.
A Váta Dosha a levegő és az éter elemek kombinációját hordozza ezért könnyed levegős, hideg, mozgékony, változékony. Stabilitás és szilárdság nincs benne, labilitás jellemzi. Minden, ami mozgásban van, az a fennhatósága alá tartozik. Az elme működése a gondolatok áramlása és a tájékozódás is neki köszönhető. A Váta, a másik két Dosha mozgásba lendítéséért is felelős. A Pitta Dosha a tűz elem dominanciáját hordozza ezért könnyed, tüzes, meleg, változékony, kiszámíthatatlan. Minden a Pitta hatására alakul át. Az étel emésztése és átalakítása az információ feldolgozása mind-mind az ő feladata. A Kapha Dosha szilárdságot biztosít a víz és a föld elemek által. Erős, kiszámítható, lassú, stabil és nedves. Felépítő és megtartó hatású. Az izületek kenését is ő biztosítja.
Mi határozza meg a Prakriti-t?
Az Ájurvédikus személyiségtípus már a fogantatás pillanatában kialakul. Az anya petesejtje és az apa spermája már tartalmazza a szülői alkatra jellemző dosha-arányokat. A születendő gyermek személyiségtípusát a fogantatás időpontja az anya táplálkozása és gondolati mintái is változtathatják. A Prakriti az Ájurvédikus személyiségtípus
vagy alkat a bennünk domináns doshák aránya. Bizonyos életszakaszokban más-más dosha válik hangsúlyossá, amire
figyelnünk kell, hogy a saját típusunkat harmonikussá tehessük. A fogantatáskor kialakult személyiségtípus már nem befolyásolható, de helyes táplálkozással és életvitellel egyensúlyi állapotba hozható.
Az Ájurvéda három személyiségtípust ismer:Váta, Pitta és Kapha. Mindegyik típus a rá jellemző elemek hatására más más jegyekkel rendelkezik.
A gyerekek és felnőttek személyisége az Ájurvéda szerint
A Prakriti nem csak felnőtteknél, hanem már a pici babáknál is megállapítható, megfigyelés alapján. A kicsi táplálkozása, mozgásigénye stresszhelyzetre adott válaszreakciója alapján könnyen eldönthető hogy a baba melyik személyiségtípusba sorolható. Ennek megállapítása az édesanya számára könnyebbséget jelent, hiszen kap a babához egy „használati utasítást”, hogyan kezelje őt, hogy a lelki testi és szellemi igényeinek a legmegfelelőbb legyen. Illetve, ha az anyuka tudja a saját típusát, akkor az esetlegesen felmerülő konfliktusok kezelése is könnyebbé válhat.
A baba Prakriti ismerete segíthet a későbbiekben a helyes táplálkozás és mozgás
valamint a tanulási és nevelési szokások kialakításában is.
Marton Melitta
www.facebook.com/boldogababa
Folyt. Köv.

Oszd meg másokkal is