A babák személyisége az Ájurvéda szemszögéből 2 rész

Váta baba
A Váta babát az éter és a levegő elemek dominanciája határozza meg. Jellemzője a mozgékonyság, a kiszáradás, a labilitás, a félelem és a gyorsaság. A kiszámíthatóság és a stabilitás valamint a nyugalom, ami kiegyensúlyozza őt.
A Váta baba adottságai:
A baba vékonyabb, mint a vele egykorú kicsik. Száraz esetleg foltokban érdes tapintású lehet a bőre. Évszakváltáskor
száraz bőrproblémái jelentkezhetnek. Bőrének színe gyakran kreolos, haja hullámos, de göndör is lehet. Szeme és
haja is jellemzően barnás árnyalatú. A hideget nem szereti, ezt fájdalmas sírással jelzi. Ő az a baba, akire több
ruha és több takaró kell, hogy nyugodtan aludjon! A baba mozgásigénye igen nagy, a mozgalmas játékok kötik le nagyrészt. A Váta baba minden mozgást korán elkezd, gyakran meglepve a szülőket ezzel. Ő az a baba, aki a leghamarabb átfordul és járni kezd, de a fogai is korábban kezdenek nőni és beszélni is hamarabb fog, mint a többi kicsi. Idegenekkel szemben sírással reagál, általában bizalmatlan. Az anya tudatos kapcsolatépítéssel tudja őt segíteni abban, hogy könnyebb legyen neki bizalommal fordulni az őt körülvevő világ felé.
Alvás és étkezés:
Evésében mohó, nagy mennyiséget képes rövid idő alatt megenni, ami gyarapodásán nem látszik meg. Mozgékonysága miatt nem marad meg rajta felesleg, nehezen hízik. A mohó evés hatására sok levegőt is nyelhet, a táplálékkal együtt, emiatt hasfájássá válhat.Túlzott gázképződés és felfúvódás is jelentkezhet nála. Estére hajlamos a baba túlpörgetni magát, ezért gyakran nehéz őt álomba ringatni. A rendszeres meseolvasás lehet jó megoldás arra, hogy rávegyük az ágyba bújásra. Az pró neszek és zajok is fel tudják kelteni, mivel éberen alszik.Ha nem tudja kialudni magát, akkor reggelre nyűgös és fáradt lesz. Ha sikerül nappal kellőképp lefárasztani, akkor mélyen átalussza az éjszakát. Érdemes őt rendszeresen ismétlődő rutinokhoz szoktatni így megnyugszik és könnyebben elfogadja például az alvás időt. Neki fontos a rendszeresség.
Pitta baba
A benne élő tűz elem hatására a kicsi lobbanékony temperamentumos és kreatív. Hajlamos a hisztire és az akaratosságra. Nyugalom és kiszámíthatóság segít neki illetve olyan játékok melyekben kiélheti kreativitását.
A Pitta baba adottságai:
A baba átlagos arányokkal rendelkezik. Se nem sovány se nem kövér. Világos bőrszín, hajszín és szemszín jellemzi. Szeme könnyen kipirosodik irritáció miatt, de sírás hatására is. Bőre érzékeny, könnyen leéghet. Érdemes odafigyelni
a bőre ápolására. Főként gyulladásos kipirosodó bőrproblémák jelentkezhetnek nála. A mozgás és a mozgalmas játékok számára is érdekesek, de nem annyira, mint a Váta baba számára. Szintén bizalmatlan baba, ugyan úgy, mint a Vata baba. Szereti, ha a dolgok a számára elképzelt módon alakulnak. Ragaszkodik elképzeléseihez. Ha nem tervei szerint történnek az események hajlamos hisztivel reagálni. Szereti, ha a társaság középpontja lehet. Felhívja magára a figyelmet. Sértődékeny, lobbanékony természetű. A baba gyakran sírással próbálja meg elérni azt, amit akar, ilyenkor a kétségbeesett szülők mindent megtesznek, hogy csitítsák. Természetét a kiszámíthatatlanság jellemzi, egyik pillanatban nagyon boldog és vidám, a másik pillanatban hisztis sírásba kezd, ha nem tetszik neki valami. Gyakran nehéz megérteni mi is a sírás oka. A Pitta baba számára az önállóság megtanulása fontos. Az egyedül való játék
megtanítása a szülők feladata. Miközben ő a kis játékaival egyedül játszik biztosítani kell róla, hogy mindig figyelünk rá, de a fókuszunk már máshol is lehet.A kreatív és ötletes játékokat szereti, ezek lekötik, hiszen gondolkodnia kell közben. Az építő játékok nagyon jók lehetnek a számára. De a gyurma és az ecset is jó szolgálatot tehet a Pitta baba szobájában.
Alvás és étkezés:
Átlagos mennyiségű táplálékot vesz magához átlagos tempóval. Az étel feldolgozásában a tűz elem van a segítségére. De a tűz elem miatt a baba folyadékigénye nagyobb, erre jó odafigyelni. Ez főleg a meleg időben fontos. Kiszámíthatatlan alvási szokások jellemzik a babát. Éjszaka többször felébred, mert megszomjazik. Ő is érzékeli a zajokat és a neszeket. Ha kialvatlan, akkor akár egész nap is hisztis és nyűgös. Nagyon érzékeny a környezetére, ezért ha nincs megfelelő csend, hőmérséklet és fényviszony akkor nem tudja rendesen kipihenni magát. Álma nyugtalan lesz. A túl meleg szoba nagyon megnehezíti a Pitta baba alvását. Az esti szokásos rutinok számára is fontosak hogy többletenergiáit le tudja vezetni és meg tudjon nyugodni.
Kapha baba
Nyugodt, stabil és kiegyensúlyozott baba, akiben a föld és a víz elem dominál. Számára a mozgásra való ösztönzés fontos.
A Kapha baba adottságai:
Zömök, hízásra hajlamos testalkat jellemzi a kicsit, ő a „vasgyúró” alkat. Bőre jellemzően porcelánfehér, hűvös
esetleg nyirkos, olajos tapintású. Nem jellemző nála az allergia. Haja általában sötét színű, ahogyan a szeme is. De
vannak kékszemű Kapha babák is. Lassú és nyugodt gondolkozás és mozgás jellemzi őt. Testi fejlődése is lassabb a többi babáéhoz képest, de egy Kapha babánál ez normális. A beszéd, a járás, a fogak növekedése mind-mind lassabb ütemben történik az ő esetében. Nem kell aggódni emiatt. A bizalmi szintje magas és a legkiegyensúlyozottabb a három típus körül. Nyugodt természete segíti a stressz kezelésében. Toleráns és nem követelőzik, ha nem jut azonnal ételhez vagy italhoz. Ritkán sír, de akkor biztos valami komoly ok miatt. Képes sokáig egy játékra koncentrálva eljátszani egyedül. Kicsit érdemes noszogatni a mozgalmasabb játékokra. Esetleg a tőle egyre messzebb elhelyezett játékokkal lehet mozgásba lendíteni őt. Könnyen teremt a baba kapcsolatot másokkal akár teljesen idegenekkel is.
Nyugodt mosolygós baba, aki szükségleteit változatosan adja a külvilág tudtára. Gyakran rikkantgat és gőgicsél. Csak valóban nagy baj esetén sír.
Kapha baba étkezési és alvási szokásai:
Lassan és keveset eszik, gyakran elalszik evés közben. A domináns dosha hatására a kicsi eleve nehézkes könnyen elpilled, elalszik, de ha az anya tejében is a Kapha dosha domináns, akkor még kevesebb ételt vesz majd magához, mert a feldolgozás lassan és nehézkesen megy. Több időre van szüksége a megemésztéshez. Nála természetes, ha nem kíván enni. Ilyenkor nem érdemes erőltetni.Nyugodtan és hosszan képes aludni. Nem zavarja semmi a nyugalmát. Ha éhsége miatt nem ébred fel magától, akkor nem kell feltétlenül felébreszteni.

Marton Melitta
www.facebook.com/boldogababa
Folyt.Köv.

Oszd meg másokkal is