A bazsalikom

A bazsalikom emésztés és étvágyserkentő, szélhajtó, enyhe tejelválasztást elősegítő hatású. Túlnyomórészt fűszerként
használják, de a népi gyógyászatban gyomor- és bélpanaszok,valamint a húgyutak megbetegedéseinek kezelésére és a garat gyulladásának enyhítésére, torok-öblögetőszerként is használatos.
Homeopátiás készítményei húgycsőgyulladás ellen hatásosak. A teát köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák. A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Használják toroköblítőként is,valamint kelések érlelésére. Fűszerként mártások, pástétomok,saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme.
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától.
Forrás: gyogynovenyhatarozo.hu

Oszd meg másokkal is