A betegségek okai – A dósák kiegyensúlyozása

Bár az Ájurvéda elismeri számos betegség és kórokozó létét, a betegségek okának elsősorban mégis a három dósa: a váta, a pitta és a kapha diszharmóniáját tartja. A kezelés során a betegségfolyamat semlegesítését a dósák harmóniájának helyreállításával kísérli meg. A nyugati orvostudománnyal ellentétben kevésbé érdekli a betegség osztályba sorolása vagy a kórokozók beazonosítása. Ha csak a külső kórokozókkal vesszük fel a harcot, tüneti kezelést végzünk, és figyelmen kívül hagyjuk a betegségek mögöttes okait. A dósák kiegyensúlyozásával ezzel szemben a betegség gyökerét szüntethetjük meg. A dósák kezelése nem igényel klinikai beavatkozást, csak a nekünk megfelelő életmód kialakítását. Az Ájurvéda így alapvetően öngyógyító jellegű.

Az ájurvédikus gyógymódok nem szükségképpen összetettek, nem is kell, hogy alkalmazásukat valaki külső személy írja elő nekünk. Életmóddal, étrenddel, gyógynövények alkalmazásával,jógával és meditációval önmagunk orvosai lehetünk. Az összetettebb gyógymódokra (gyógyszerek vagy erős gyógynövények széleskörű alkalmazása) vagy a speciális, pl. sebészeti beavatkozást igénylő módszerekre csak akkor van szükség, ha a betegség folyamatát már hosszú ideje ellenőrizetlenül hagytuk kibontakozni.

Az alapszabály a következő: Amit magunkért megtehetünk a saját egészségünk érdekében, hosszú távon mindig hatásosabb annál, amit külső személy tehetne értünk. Az egészségügyi szakember vagy klinikai eszközök igénybevétele csak akkor válik szükségessé, ha saját erőfeszítéseinkben kudarcot vallottunk, és akkor is csak átmenetileg szorulunk rájuk addig, amíg újból képesek leszünk saját magunk karbantartására. Egészen kis dolgokkal, például azzal, ha lemondunk a számunkra káros ételekről, gyakran többet tehetünk magunkért, mint, ha teletömjük magunkat gyógyszerekkel, vagy kálváriát járunk orvostól orvosig.

Saját helyes életvitelünket nem pótolhatjuk semmivel. Pénzért nem kapható, és rajtunk kívül senki más nem adhatja meg nekünk. Egészen addig, amíg nem élünk a saját alkatunknak megfelelő módon, egyetlen módszertől sem várhatunk gyógyulást. Az Ájurvéda szépségének az a titka, hogy a harmonikus élet tudását és eszközét adja nekünk. Sajátos testi, lelki, szellemi alkatunknak megfelelő életstílussal szolgál, de csak akkor, ha azt odaadással követjük, erőfeszítést teszünk érte és időt fordítunk rá.

Modern kultúránk átka, hogy megfoszt minket attól az időtől, amit saját magunk ápolására kéne fordítanunk. Azon kapjuk magunkat, hogy energiáinkat egyfolytában használjuk, de nem töltekezünk. Ha azonban valóban fontos számunkra saját jólétünk, meg fogjuk találni a módját, hogy időt szakítsunk a megújulásra. A felelősség a miénk. Ha nem vesszük a fáradságot, senki mást nem hibáztathatunk.


Dr. David Frawley Ájurvédikus gyógyítás című könyvéből

Oszd meg másokkal is