A citromolajról

Mikor az aromaterápiával elkezdtem foglalkozni, mindenféle olajkeverékkel próbálkoztam. Mindenre csak elegyeket tudtam elképzelni, amelyek 2-3-4 féle illóolaj komponensből álltak. Ahogy érnek bennem a tapasztalatok, ma már sokkal többször alkalmazok egyféle illóolajat. Ezek közt is az egyik non plus ultra a citromolaj.

Ezt az olajat az európai citromfa gyümölcsének héjából, préseléssel vagy desztillációval nyerik ki. Színe sárga és zöld is lehet, illatát pedig jól ismerjük, hiszen ki ne érezte volna a frissen reszelt citromhéj üde aromáját.

Ez az olaj nélkülözhetetlen a háztartásomban. Akár a járványos időszakban a szobák levegőjének fertőtlenítésére, akár a felmosó vízbe cseppentve felmosáshoz, akár egy frissítő fürdőhöz keresek megfelelő aromát, gyakran döntök emellett. A kozmetikai célú készítményekről nem is beszélve, hiszen használom bőrápolókhoz, parfümökhöz, fürdősókhoz. Használata egyszerűen kiaknázhatatlan.

Az olaj legfontosabb tulajdonságai közül a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális tulajdonságait emelném ki. Hogy mindez milyen mértékben működik, azt többek közt, két francia kutató Rochaix és Morel kísérletei bizonyítják. Ezek szerint a citromolaj 3-12 óra között maradéktalanul elpusztítja a streptococcus haemolyticust, amely olyan betegségek okozója, mint a mandulagyulladás, a skarlát, az orbánc vagy a gyermekágyi- illetve reumás láz. 2-3 óra alatt végez a pneumococcussal, amely a lebenyes tüdőgyulladás kórokozója. 1 óra alatt elpusztítja a tífusz kórokozóját, és mindössze 15 percre van szüksége ahhoz, hogy legyőzze a meningococcust, azaz a fertőző agyhártya gyulladásért felelős baktériumot. Amikor nem a levegőn keresztül, hanem közvetlenül a kórokozóra rácseppentve vizsgálták, az eredmény még megdöbbentőbb volt. A stsphylococcus és tífusz kórokozójának elpusztításához 5 percre, a diftéria baktériuméhoz 20 percre volt mindössze szükség.

Alkalmazhatjuk légfrissítőként, ha kevés alkohollal (egy teáskanálnyi) elkeverünk 3-5 csepp citromolajat, és hozzáadjuk 3 dl vízhez. Ezt beletesszük szórófejes flakonba, és máris kész a természetes légfrissítőnk. Tehetjük aroma lámpába is, mindkettő remek megoldás, ha beteg van a háznál, hisz fertőtleníti a levegőt, így csökkenti a fertőzés valószínűségét.

Károlyi Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

Oszd meg másokkal is