A csecsemő táplálása természetesen

Amikor egy új élet megszületik, akkor a legfontosabb tápláléka az anyatej. Sokak számára magától értetődik, hogy szoptat, mások számára aggodalom, hogy jól lakik-e a baba. A jó hír, hogy természet erre is ad megoldást!

Az első 6 hét arra szolgál, hogy a baba beállítsa a saját igényét az anyatej mennyiségére. Ilyenkor az anya szervezete különböző mennyiségben termelhet. Ne aggódj, hogy ha úgy tűnik, hogy nincs tej, sír a baba, és gyorsan lecsatlakozik. A kezdetekben sokszor a sírás mögött nem kifejezetten az éhség áll. Van úgy, hogy csak egyszerűen elveszettnek érzi magát ebben a világban, biztonságra van szüksége. Ilyenkor célszerű Bach-virágesszenciát alkalmazni, a dió nagyon jól működik. Használd a saját vizedben, a babának pedig akár az ágyába is cseppentheted.

Ha szoptatás közben gyógynövényeket használsz, nagyon vigyázz! Ne kutakodj a neten, keress fel szakembert! Ezeket fogyaszthatod:

Lucerna
A lucerna segíti a több tejtermelést. Magas a fehérje tartalma is! Fogyassz naponta egy maroknyit, elosztva. Ne ess túlzásba!

Görögszénamag
A vitaminok és ásványi anyagok mellett számos jótékony hatását ismerjük. Ilyen például a tejelválasztás segítése, a cukorbetegség kezelése, emésztésfokozás, koleszterinszint csökkentő. Készíthetsz belőle gyógyteát: 2 dl vízbe 1 teáskanál magot teszünk főzni, forrás után 5 perccel elzárjuk és lefedve 10 percig állni hagyjuk. Szoptatások után elkortyoljuk, naponta maximum háromszor.

Mozogj!
Kezdetekben sétálj, majd fokozatosan illeszd be a regeneráló jógát! A jóga segít abban, hogy a tejed nagyon jó minőségű legyen. Itt is inkább a könnyed gyakorlatokat ajánlom, ne feledd: a testednek egy év kell, hogy visszarendezze magát az eredeti állapotába! Ne terheld túl!

Ha pedig minden kötél szakad, akkor kérd szoptatási tanácsadó véleményét! Sokszor a rossz szoptatási módszer-mód is befolyásolja, hogy nincs elegendő tej, ezt pedig szakembernek kell látnia!

Jó egészséget!

Nagyné Szalai Melinda
Fitoterapeuta, jóga oktató, dúla
www.melinda-angel.hu

Oszd meg másokkal is