A folyók jogai

Az indiai Uttarakhand állam bírósága emberi jogokkal ruházta fel a Gangesz és a Jamuna folyót, mondván, hogy közel egymilliárd indiai tekinti szent folyónak őket.

Az Uttarakhandi Legfelsőbb Bíróság határozata alapján a két folyó emberi státuszt kapott, ami azt jelenti, hogyha beszennyezi a folyókat, a hatóságok ugyanúgy járhatnak el az elkövetővel szemben, mintha egy embert bántott volna.

A bírák az új-zélandi Whanganui folyó példáját hozták fel, a maori törzs szent folyóját, melyet szintén az élőlények sorába emelte az új-zélandi kormány, teljes körű jogokkal felruházva őt.

A nainitali bíróság három jogi képviselőt nevezett ki a folyók és mellékfolyóik védelmében.

Rajeev Sharma és Alok Singh kijelentette, hogy mind a Gangeszt, mind pedig a Yamunát, valamint összes mellékfolyóikat élőlénynek kell tekinteni, mely az összes emberi jogokkal felruházza őket.

Az ügy akkor merült fel a bíróságon, amikor néhány tisztviselő panaszt tett az Uttarakhand és a szomszédos Uttar Pradesh állam kormánya ellen, miszerint nem működnek együtt a szövetségi kormányok erőfeszítésében, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a Gangesznek.

A bíróság elrendelte az úgynevezett Gangesz Igazgatóság létrehozását és három hónapon belüli működésbe helyezését.

Környezetvédő aktivisták kijelentették, hogy Indiában rengeteg folyó vált szennyezettebbé az ország gazdaságának fejlődésével. Városi szennyvíz, mezőgazdasági rovarirtó szerek és ipari szennyvizek áramlanak szabadon a folyókba, még a környezetszennyezést tiltó törvények ellenére is.

Reméljük, példájuk követőkre talál!

Oszd meg másokkal is