A fülakupunktúra helye a pszichológiai tanácsadásban (I. rész)

Ősember és akupunktúra – a fülakupunktúra eredetéről

Arra a kérdésre, hogy a világ melyik részéről eredeztethető az akupunktúra és a fülakupunktúra, több népcsoport (indiaiak, vietnámiak, koreaiak) is büszkén a saját országát nevezi meg. Valójában a kínaiak jeleskedtek a leginkább abban, hogy a legkorábbi (400 000 évvel ezelőtti) régészeti leleteket felmutassák; és írásos bizonyítékok alapján a legtöbb időt ők töltötték azzal, hogy a fülakupunktúra elméleti (pl. meridián rendszerek lerajzolása selyemfestményekre) és gyakorlati alapjait (pl. tűszúrás technikái) kidolgozzák. Már a pekingi előember (Homo erectus pekinensis) leletei között megtalálhatóak voltak a hegyes, pattintott, tűre emlékeztető tárgyak, amelyeket – a régészek feltételezései alapján – akupunktúra-szerű gyógyításra is használhattak. Ha mindez igaz, akkor hihetetlen, hogy az ősember ráérő idejében már értette a mikrorendszer (=testrész vagy a test egy felszíne, ahol az egész test leképződik) és az egész test energetikai összefüggéseit, és ezzel valószínű, hogy eredményesen tudta kezelni az akkori kor felmerülő panaszait (pl. izomfájdalmak, harci sérülések, félelem a kardfogú tigristől, stb…)
A többi ázsiai országban (India, Vietnam) később kezdett el terjedni ez a csodálatos gyógyító eljárás, aminek Magyarországra való eljutásáig (1985) sok-sok idő telt el, de a lényeg nem változott.
A fülakupunktúra segítségével testi és mentális panaszainkat jelentősen enyhíthetjük, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindításával.

A Hagyományos Kínai Orvoslásról dióhéjban

Ahhoz, hogy jobban megérthessük, hogyan is hat a fülakupunktúra a testi és a mentális folyamatainkra, lényeges, hogy tisztában legyünk a Hagyományos Kínai Orvoslás (továbbiakban HKO) alapfogalmaival.
A Qi (ejtsd: csí) testünk láthatatlan energiacsatornáiban (a meridiánokban) keringő életenergia, amelynek szabad áramlása és harmonikus eloszlása a jó egészség feltétele. A HKO-ban ezeket az energiacsatornákat gyakran hasonlítják egy folyóhoz, ami, ha nyugodtan, akadálytalanul halad az útján, akkor minden rendben van. Ha azonban ha egy nagyobb akadály (pl. egy óriási hódvár) eltorlaszolja a folyó áramlását, akkor az egyensúly és az áramlás felborul. Az akadály egyik oldalán a „folyóban” kevés lesz a „víz” (azaz alul működés lép fel, yin állapot); a másik oldalon pedig pangani fog a „víz” (túlműködés, azaz yang állapot jelentkezik).
A legfontosabb különbség a nyugati orvoslás és a HKO között, hogy az utóbbi nemcsak a tünetekre és az egyoldalú alul- vagy túlműködésre koncentrál, hanem az egyensúly helyreállítását teszi lehetővé. Nem a vizet kezdi el hordani az áradó folyórészből az apadó folyószakaszhoz, hanem eltávolítja a „hódvárat” a folyóból.
Ha a testi-érzelmi-szellemi egyensúly egységének (amely a környezettel szerves egységet alkot) bármelyik tényezőjénél zavar keletkezik, akkor borul az (yin-yang) egyensúly és a csí szabad áramlása; és megjelennek az első tünetek…

Hogyan oldja a fülakupunktúra a pszichés tüneteket? Avagy „Üres tüzet szüntess!”

Tegyük fel, hogy XY komoly munkahelyi stressznek van kitéve (amellyel való megbirkózáshoz jelenleg nem rendelkezik elegendő belső forrással/ problémamegoldó készségekkel). Ez a tény (a környezettel való összhang fontossága miatt) felborítja nála a testi-pszichés-szellemi egyensúlyt, amely a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint energetikailag abban nyilvánul meg, hogy a yin-yang egyensúly eltolódik a yang javára. A yin energiához az olyan pozitív érzelmi állapotok tartoznak, mint a szeretet, önbecsülés, hála; s ezek csökkenése felerősíti a yang állapotot, ami magában hordozza a dühöt, félelmet, szorongást, rosszkedvet és a szeretetlenség érzését.
Ez az energetikai állapot (yin hiány okozta relatív yang többlet) az üres tűz állapota, amely testi és pszichés szinten is tüneteket okoz. Az üres tűz fennállásakor a yin szervek (máj, tüdő, lép, vese) működése gyengül, ami holisztikusan nézve egyéb fizikai panaszokat is okoz. (Például a májműködés zavara esetén izomfeszültségeket, menstruációs zavarokat, szemproblémákat tapasztalhatunk.) Pszichés síkon hangulatzavar és szorongás jelentkezik. Gyakori jelenség az is, hogy az üres tűz állapotában lévő személy valamilyen pótcselekvéshez folyamodik, amivel a belső űrt (yin hiányt) oldani próbálja.
Fülakupunktúrával az üres tűz állapotát szüntetjük meg, hogy a yin energiát növeljük a megfelelő akupunktúrás pontokon. Ha „eloltjuk” az üres tüzet, akkor a szervezet öngyógyító mechanizmusai beindulnak, és az egyensúly visszabillen. Pszichés tüneteknél szükséges a megfelelő pszichoterápiás kezelés is, amely akupunktúrával kombinálva gyorsabb és látványos eredményt tud adni.

Bárdi Nóra
pszichológus-természetgyógyász, párkapcsolati tanácsadó
www.terapiatanacsadas.hu
https://www.facebook.com/terapiatanacsadas

Oszd meg másokkal is