A harmonikus otthon négy összetevője

Gondolkodtál már azon, hogy mi kell ahhoz, hogy egy otthon harmonikus legyen? Egyáltalán mit jelent az a szó, hogy harmónia? Mielőtt tovább olvasnál, állj meg egy percre és gondolkodj el azon, mi jelenti számodra a harmóniát – úgy általában, és az otthonodban. Egyáltalán: mitől lesz egy lakásból otthon?

A harmónia görög, ill. latin eredetű szó. Elsődleges jelentése összhang, kiegyensúlyozottság, többféle résznek (hangok, színek, térbeli arányok) kellemes és szép összessége. Egyetértést is jelent, illetve több dolog zavartalan együttlétét. Akkor beszélünk harmóniáról – legyen szó akár a zenéről, emberi kapcsolatokról, öltözködésről, vagy éppen lakberendezésről -, amikor az együtt levő elemek között egy olyan összhang van, hogy ezek az elemek (tárgyak, színek, hangok, emberek) kellemes érzetet keltenek bennünk és nyugtatóan hatnak ránk.

Ha ebből indulunk ki, vajon mi lehet az a négy fő összetevő, amelytől az otthonunk harmonikus lesz? Az én eddigi tapasztalataim alapján arra a következtetésre jutottam, hogy ez a négy dolog a következő:

1. Lakberendezés, esztétikum, praktikum
2. Természetes, környezetbarát anyagok használata
3. Vaszati
4. Lakók

Mind a négy összetevő nagyon fontos, nem mondhatom, hogy egyik vagy a másik fontosabb lenne a másiknál. Bár hivatalból azt kellene mondanom, hogy a Vaszati a legfontosabb, ez azonban önmagában nem igaz.

A lakberendezési összetevő azért fontos, mert egy lakást már az is otthonossá tud varázsolni, ha szép, ha praktikus és kényelmes. Ez azonban önmagában nem elég, mert pl. egy szép tükör a délnyugati sarokban hiába szép, a Vaszati szerint nem jó a hatása. Lehet, hogy nagyon szépek a lakásban a burkolatok, de ha a szobákban laminált padló van, vagy, ha a fa bútorokat nem környezetbarát festékkel kezelték, akkor ezek a szép burkolatok és bútorok árthatnak az egészségünknek – még akkor is, ha a Vaszati szerint jól vannak elhelyezve.

És hiába nagyon szép egy lakás, hiába környezetbarát, ha a lakók állandóan veszekednek egymással, ha sok a káros szenvedélyük, vagy ha nem igazán élnek erkölcsös életet. A Vaszatit szándékosan hagytam ki a felsorolásból, mert az általános tapasztalatom az, hogy a Vaszati alkalmazása után a lakók jellemében is pozitív változások indulnak el, de azért ez sem feltétlenül automatikus. 

Egy harmonikus otthon fő ismérve az, hogy öröm oda hazatérni és jó otthon lenni. Képzeld csak el: hazaérsz és már az előszobában abban gyönyörködsz, hogy milyen szép a cipős szekrény, majd továbbhaladva örömmel lépsz be a nappaliba, ami szintén szemet gyönyörködtető és kényelmes, a konyhád praktikusan van berendezve, öröm ott főzni. A családod már nagyon várt rád, talán meglepetésként a vacsorát is elkészítették helyetted és miután megettétek, még hosszasan üldögéltek a nagy asztal körül és beszélgettek. A mosogatástól, fürdéstől nem fog viszketni a bőröd (mivel a tisztító és tisztálkodó szereid természetesek), és reggel kipihenten és tele energiával ébredsz, mivel a hálószobád a számodra és a Vaszati elveinek is leginkább megfelelő égtájon van, és az ágy is úgy van elhelyezve, hogy az segítse a nyugodt alvást…

Ugye felismerted azt a négy dolgot, ami harmonikussá tesz egy lakást? És ugye azt is érzed, hogy mind a négy összetevő nagyon fontos? Még a legfanatikusabb Vaszati rajongók sem mondhatják azt, hogy az a legfontosabb. Mert lehet, hogy a Vaszati szerint jó, ha keleten van valami narancssárga, de ha minden csupa narancssárga és ráadásul ez valami nagyon ronda műanyag szín, akkor nem biztos, hogy el tudod vele érni azt a hatást, amit szerettél volna: ahelyett, hogy a reggeli Nap friss, pezsdítő energiáját éreznéd a narancssárgára pillantva, helyette inkább ideges leszel és jojózni kezd a szemed. (Vannak ilyen extrém színek.) És persze még az is előfordulhat, hogy nem is szereted a narancssárgát, mint pl. én…

Fontos tehát, hogy mind a négy összetevőre (lakberendezés, természetes anyagok, Vaszati, lakók) kellőképpen odafigyeljünk, mind a négy összetevőt fejlesszük, ha kell korrigáljuk, és akkor előbb-utóbb olyan lesz az otthonunk, ahová tényleg öröm hazatérni, ami tényleg feltölt minket és táplál, és ahol békés harmóniában él együtt a család apraja-nagyja…

Ha körülnézel az otthonodban, mit gondolsz, a négy közül mi az, amin van még mit fejleszteni?

Manhertz Edit

vaszati tanácsadó

vaszati.hu, vaszati.wordpress.com

Oszd meg másokkal is