A hidroterápiáról röviden

A víz az élet alapvető forrása. Nélküle nem létezhetnénk. Egy újszülőtt testének 90%-át, míg egy felnőtt emberi test 60-70%-át víz teszi ki, amelynek mennyisége az évek előre haladtával a testben egyre csökken. Sejtjeink funkcióinak problémamentes ellátásához is vízre van szüksége, éppen ezért szervezetünk vízháztartásának folyamatos ellátása és különösen a tikkasztó nyári melegben való utánpótlása nagyon fontos.

Manapság az úszáson kívül sokféle más frissítő, relaxáló, vagy akár gyógyító vízi aktivitás is végezhető. A teljesség igénye nélkül ilyen például az aquafitness, az aquaerobic vagy mondjuk az egyre népszerűbb aquaspinning, melyek sok előnye közül talán a legfontosabb, hogy szárazföldi változatukhoz képest nem terhelik a gerincet és az izületeket sem, illetve sokkal kisebb erőkifejtéssel járnak, mintha ugyanazt a műveletet szárazföldön, normál körülmények között végeznénk.

Most mégis inkább kevésbé elterjedt különlegességekre hívnám fel a figyelmet, melyek közös jellemzője, hogy a test vízben történő mozgatásához felhasználják az ősi keleti gyógymódok tudását is. Ezáltal egy sokkal mélyebb szintű relaxációs állapot létrehozására képesek, mint azt egy masszázzsal vagy akár egy úszással elérthetnénk. A terápia hatására a test a vízben minden erőfeszítés nélkül, szinte azonnal megpihen, az energiablokkok elkezdenek feloldódni, és képesek leszünk befogadni és megőrizni a víz jótékony hatását.

Ilyen terápia a WATSU-Water + Shiatsu – amely a Shiatsu keleti masszázstechnika vízben történő továbbfejlesztett változata. A páciens a vizen fekszik, miközben légzésével megegyező ritmusban a terapeuta támogatásával teste süllyedő, emelkedő, körkörös lassú mozgást végez, míg végül a súlytalansághoz hasonló állapotba kerül. Ekkorra már a test megpihent, az elme kikapcsolt és tökéletes a nyugalom. A lélek felszabadul és leoldódnak vállunkról azok a csomagok, amelyeket nap mint nap magunkkal cipelünk. A terápia további előnye, hogy stressz csökkentő, nyújtja és erősíti izmainkat, rugalmassá tesz, oldja az érzelmi blokkokat, javítja légzési technikánkat, továbbá kedvezően hat az álmatlanság kezelésében is.

Másik ilyen terápia a WA TA, ami a „Wassertanzen” szóból kapta rövidítését. A terapeuta itt is a Watsuhoz hasonlóan a test lassú mozgatását végzi, hol a víz alatt, hol felette, illetve kiegészíti azt az Aikidó, a kígyó és a delfin technikákat ötvöző nyújtó és masszázs elemekkel. A Wa Ta terápia nagyban segíti az érzelmekkel kapcsolatos problémák feloldódását és a test és szellem mély relaxációs állapotba kerülését.

Végül hadd ajánljam az Ai Chi-t, ami a keleti és nyugati módszereket alkalmazó Tai Chi, Shiatsu, Watsu és a vizitorna keveréke, mely kedvezően hat az anyagcsere folyamatokra és a keringésre, ezáltal az oxigén felvételt legalább 7%-kal növeli, valamint javítja a májfunkciót, testünk koordinációs és egyensúlyi állapotát, illetve támogatja a neuromuscularis betegségek gyógyulását. Természetesen, mint minden vízi aktivitás, ez is csökkenti a szervezet stressz szintjét, és javítja az álmatlanság kezelését.

A fenti sportok és állapot javító technikák bizonyítottan kedvező hatással vannak szervezetünkre, én mégis azt javasolnám, hogy ha bármilyen testi vagy akár lelki problémánk is van, mindig konzultáljunk a megfelelő szakemberrel, és kérjük ki véleményét mielőtt elkezdenénk bármelyik terápiát is, hiszen kontraindikációk bárkinél előfordulhatnak.

Wellesz Anett
Spa Management Consultant

www.spadvisor.info

Oszd meg másokkal is