A jóga, a személyiségfejlesztés tökéletessége

Ez a kijelentés is kicsit elfogultnak hangzik! Mint például a ” Yoga will save the
world! ” De a kijelentés kicsit sem túlzás.
Miért is? A JÓGA ( és most itt a hiteles, a jóga valódi értékét és üzenetét hordozó jógáról beszélek) célja , az, hogy a tudatunkat felemeljük egy magasabb szintre, egy transzcendentális szintre, amelynek az lesz a hatása, hogy személyiségünk egy csodás pozitív változáson megy keresztül. Másképp fogunk nézni a világra, más motivációi
lesznek a cselekedeteinknek.Más minőségű eredményeket fogunk elérni.
Olyan tulajdonságokat fogunk kifejleszteni amilyenről csak álmodunk. Amikor a történelem nagy személyiségeit vizsgálgatjuk mint Jézus, Asis Szent Ferenc, Gandhi, Buddha, Diogenész, Srila Prabhupada és sorolhatnánk a nagy szentek, jógik, filozófusok sorát. Ezek a személyiségek mind a lelki gyakorlatok által érték el azt a tökéletes állapotot, amiben örökké boldogan éltek és példát mutattak mindenkinek, hogy mit is jelent egy Tökéletes Ember.
Mindenki szeretne egy szép világban élni, ahol béke van, egyetértés, tisztaság, erőszakmentesség, egymás tisztelete, szeretet és tolerancia.Mindig panaszkodunk, hogy milyen világban élünk. De nem vesszük észre, hogy a
világot mi alkotjuk és a világ a tükörképe annak amik mi vagyunk belül.A világ akkor fog változni amikor az emberek nem a külső körülményeket, és a másik embert akarják megváltoztatni, hanem önmagukat.
A világ ezután saját maga megváltozik. A jóga gyakorlása olyan tudást ad és olyan folyamatokat, gyakorlatokat ad, amellyel az ember automatikusan kifejleszti ezeket a csodás tulajdonságokat mint alázat, tisztelet, hála, tisztaság, becsület, erőszakmentesség, kitartás,
Ez egy nagyon szép leírása annak, hogy milyen tulajdonságokat kell elérni az embernek és milyeneket kell elhagyni. A jóga gyakorlásával és az életmód és filozófia követésével fokozatosan fel tudunk emelkedni erre a szintre. Milyen jó is lenne ha az emberi társadalom csak ilyen személyekből állna!
Bhagavad Gíta 1-3. vers
A Magasztos Úr szólott: Félelemnélküliség, léttisztítás, a lelki tudás művelése,
adományozás, önszabályozás, áldozatok végrehajtása, a Vedák tanulmányozása,
vezeklés, egyszerűség, erőszak nélküliség, igazmondás, mentesség a haragtól,
lemondás, békesség, idegenkedés a hibakereséstől, könyörületesség, mentesség a
kapzsiságtól, kedvesség, szerénység, rendíthetetlen elszántság, életerő, megbocsátás,
kitartás, tisztaság, valamint mentesség az irigységtől és a becsvágytól – óh, Bharata
fia, ezek a transzcendentális tulajdonságok az isteni természettel megáldott
ember jellemzői.
Az ilyen személy tudatos a karma törvényeiről is. Ami röviden azt jelenti, hogy tudatos arról, hogy amit tesz annak annak lesz visszahatás önmagára. Ha valami jót tesz, akkor vele is jót fognak tenni, Ha valami rosszat , akkor az visszaszáll rá is.
http://nitayoga.com/karma-hiszel-benne-vagy-nem/
Képzeljük el ha minden ember felemelkedni ere a szintre, hogy érti ezt az egyszerű univerzális törvényt. Nem lennének háborúk, erőszak, lopás, stb. Ezt a megértést és tulajdonságokat fejlesztik ki a jóga gyakorlói! Ilyen emberi lényekkel akarunk együtt élni! Minden embernek meg van a választása, hogy akar e egy szebb világban élni olyan embertársakkal, akik egy értékrendben és céllal élnek együtt békésen és boldogan.
Tedd meg az első lépést azzal, hogy tudást szerzel arról mi is a jóga és milyen csodás dolgokat érhetsz el először magadban és utána a környezetedben.

Nitai

Oszd meg másokkal is