A Karácsony egy diétázónak kész RÉMÁLOM?

HOGYAN ÉLJÜK TÚL A KARÁCSONYT
A karácsony az ünnep, ami összehozza a családokat, rokonokat, ismerősöket, és általánosságban mondható, hogy egy boldog ünnep. Egy diétázó számára az étkezés azonban kész rémálom is lehet. Egészségesen is el lehet készíteni egy-egy ételt, ezzel nincs is baj. A legtöbb gondot a sütemények hada okozza. De hogy is néz ki ez a valóságban?

A KARÁCSONY ÉS AZ ÁLLANDÓ CSÁBÍTÁSAI
A hétköznapokban jól megvagyunk sütemények nélkül, egészségesen étkezünk, nincs is különösebb problémánk. A karácsonnyal az a gond, hogy ilyenkor nem csak magaddal kell törődnöd, hanem az összes többi vendéggel is. Ebből az alkalomból illik másokat süteménnyel megkínálni, így elkerülhetetlen,
hogy a szemed előtt legyen valami finomság. Az agyad gyorsan elkezdi feldolgozni az információkat, hogy vajon mit csinálj most. A nyelved már érzi a sütik ízét, és elképzeled, milyen boldogsággal töltene el, ha megkóstolhatnád. Valamiért nem tudod levenni a szemed róla, és folyton csak ezen jár
az eszed. Mások olyan jóízűen eszik, de te tudod, hogy nem lenne szabad, mert ha a diétába máskor nem fér bele, akkor most miért férne? Ez legyen az a pillanat, amikor felteszed magadnak azt a kérdést: megéri? Megéri engedni a csábításnak, nem törődni semmivel, csak a pillanatnyi élvezetnek élni?

EGYÜNK VAGY NE EGYÜNK?
Ennyire fontos lenne számodra az a bizonyos süti karácsony alatt? Biztos, hogy nem tudnál élni nélküle? Arra gondolj, hogy ha ezt meg tudod állni, akkor mennyire megerősödsz lelkileg. Amikor már lefogytál, tarts magadnak egy pótkarácsonyt, és csak készítsd el újra a legjobb karácsonyi ételeket, amik hiányoztak. Aki egészségesen diétázik és tudja, mi az önkontroll, sose fog elhízni, mert mindig csak annyit fog enni, amennyire éppen akkor szüksége van.

SÜTEMÉNYEK VAGY DIÉTA? VÁLASSZ!
Nem véletlenül hoztam fel csak a süteményeket és hagytam ki az összes többi karácsonyi ételt. Aki
diétázik, az nagyjából tudja, mit szabad és mit nem enni, főleg ha már tapasztalt. Aki főtt ételt eszik, az alapvetően nehezen tud ártani magának vele. A sült ételekre már oda kell figyelni, de akkora problémát nem okoznak egy-két nap alatt. Ünnepekkor, így karácsony alatt is, mikor már jól lakunk a főételekkel, csak ekkor jönnek a sütemények. Ez a fél- maximum egy órás idő még túl kevés
ahhoz, hogy újra ehessünk, mert még az előzőt se dolgozta fel a szervezettünk. Persze a süteményeket
általában csak az ízük miatt esszük, és nem azért, mert éhesek vagyunk. Azonban lehet tudatosan is süteményt enni. Nem létezik olyan étel, így értelemszerűen olyan sütemény is, amit ha megeszünk, akkor automatikusan hízunk tőle. Ez csak akkor igaz, ha feleslegesen esszük meg azt.

AKIK NEM DIÉTÁZNAK MIT CSINÁLJANAK?
Ezek a szabályok a súlytartókra is igazak, azonban süteményt csak az ebéd vagy vacsora után 3 órával
szabadna enni külön étkezésre, és egy nagy pohár víz kíséretével. A karácsony egyik hátránya, hogy ha
mi vagyunk a vendégek, akkor nincs semmi dolgunk csak az evés, kis túlzással. Előszeretettel eszünk
többet, mert nyugodtan megtehetjük, nincs, ami visszatartson minket. Vannak, akik egy óráig is képesek folyamatosan enni, és közben már mindenki rég befejezte, de ők valahogy nem bírnak leállni. Ez az állapot karácsonykor felerősödik, tehát ha magunkra ismertünk volna, gondoljuk át, mielőtt leülünk az asztalhoz.

Teremy Alex
dietmaker.blog.hu

Oszd meg másokkal is