Nem szennyezhetjük büntetlenül bolygónkat. Ezer és ezer káros hatása van a környezet megterhelésének és kizsákmányolásának, már most. Belegondolni is szörnyű, hová jutunk néhány évtizeden belül.

Turisták és természetfotósok ezrei özönlenek a norvégiai Svalbard-szigetcsoporthoz, hogy lássák hogyan is élnek a jegesmedvék a szabadban. És igen, a látvány sokszor valóban lenyűgöző. A gondtalanul játszó, fotogén mackók rögtön rabul ejtik a bámészkodót, és első pillantásra azt gondolhatnánk, tényleg minden rendben van. Ám, ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk a dolgokat, tényleg olyan idilli minden?

Kerstin Langenberger természetfotós gondolataiból sok minden kiderül:

„Ahogy a nyarak egyre melegebbek lesznek, úgy tűnnek el a jégtáblák, egyre nagyobb tempóban. Ezzel párhuzamosan pedig mind több éhező jegesmedvével találkozni, akik kétségbeesetten próbálnak élelem után kutatni a part mentén a moha és a hínár között, rénszarvasra vadászni vagy madártojásra lelni.

Egészséges, jó húsban lévő jegesmedvék szinte kizárólag a hímek közül kerülnek ki, akik csaknem egész évben a jégtáblákon élnek.

A nőstények, akik a szárazföldön hozzák világra utódaikat, sokkal nehezebb helyzetben vannak. Annyira fogytán az élelmük, hogy sokszor kölykeiket is elvesztik, mert képtelenek megfelelően etetni az utódokat.

szabadon élő jegesmedvék

Az, hogy egy jól táplált anyának jól táplált kölyke legyen ritka, mint a fehér holló. Az igazság az, hogy a nőstények csonttá soványodott állapotban kénytelenek szülni. Rettenetesen le vannak fogyva, szörnyen alultápláltak, mint ahogy ez a medve is. Ennek az állatnak még a lába is tiszta seb, valószínű egy rosszul sikerült vadászat során sérült meg szegény.

Szakértők szerint a Svalbard-szigetcsoporton élő medvepopuláció nagyságrendileg nem csökken, sőt, még enyhe növekedés is kimutatható. De hogyan lehetne igaz mindez, ha a nőstények nem képesek életben tartani kölykeiket? Ha a csupa csont és csupa bőr medvék testtömege legtöbb esetben csak ötöde az ideális súlynak?

szabadon élő jegesmedve

Nekem persze nem állnak rendelkezésemre statisztikák, de inkább a saját szememnek hiszek, mint egy bizonytalan eredetű adathalmaznak. Az éghajlatváltozás okozta problémák azonnali megoldásért kiáltanak. Csinálnunk kéne valamit, mert minél többet tétlenkedünk annál több nőstény jegesmedve hal meg, és annál több kölyökmackó elől vesszük el az életben maradás lehetőségét. Nem lenne ez olyan nehéz, csak a kezdő lépést kéne már végre megtenni!

Ha neked is fontos a környezet- és állatvédelem ügye, segíts egy megosztással!