A különleges ájurvédikus babamasszázs

Manapság többféle babamasszázsról lehet hallani, olvasni, én most mégis az Indiából származó ájurvédikus tudáson alapuló, személyre szabott, meleg olajjal végzett babamasszázst szeretném figyelmetekbe ajánlani!

Ismerjétek meg ezt a csodálatos módszert babáitok testi-lelki-szellemi fejlődése érdekében!

Amitől az ájurvédikus babamasszázs MÁS…

• Az édesanya segítségével pár kérdés és megfigyelés alapján meg lehet állapítani a baba és persze a mama személyiségtípusát, ami a masszázs kiindulópontja.
• Személyiségnek megfelelő olajválasztás, ami a baba fejlődésének szempontjából fontos.
• A masszázst a kezdetektől az édesanya végzi, ezzel is mélyítve a baba-mama kapcsolatot.
• A személyiségtípus meghatározásával segítséget kap az anyuka a baba neveléséhez, a konfliktusok kezeléséhez, hiszen megismeri a babát.
• A langyos olajjal végzett masszázs kifejezetten jól hat az idegrendszerre, nyugodt alvást biztosít és megnyugtatja a babát.
• A baba bőrének jót tesz, hiszen semmiféle adalékanyagot vagy tartósítószert nem tartalmaz.
• Az ájurvédikus babamasszázs és babaápolás egy ősrégi tudás, ami a mai világban is megállja a helyét, segítve az édesanyákat hogy babáiknak a legjobbat adhassák
• A mamák nem csak a masszázsfogásokat sajátítják el, hanem az Ájurvéda filozófiájával is megismerkedhetnek!
• A hatha jóga lazító pózai a baba izomzatának fejlesztése érdekében, amit a babák nagy többsége hangos gőgicséléssel és kacagással értékel.
• Pocakfürdő illetve lebegő fürdetés a masszázs végeztével a baba bizalmának erősítéséhez, illetve ellazulásának fokozására.

Miért fontos a baba és a mama személyiségtípusának meghatározása?

A prakriti vagy más néven személyiségtípus (elemdominancia) a kezelésekhez használt olajválasztás szempontjából fontos, illetve a babamasszázs során segítséget nyújt az édesanyának az esetleges konfliktushelyzetek megoldásában, hiszen tudni fogja, hogy a baba adott helyzetben miért viselkedik éppen úgy.

Miért hisztizik, ha valamit el szeretne érni, vagy miért nem hajlandó mozogni, miért lusta, pedig a többi gyerek már mind járkál. A mamák segítséget kapnak ahhoz, hogy ezeket a szituációkat hogyan lehet a legjobban megoldani úgy, hogy a baba ne sérüljön, adott viselkedési formák miért jelentkeznek a babáknál!

Az elemdominancia az anyukák személyiségében pedig az anyukának önmagához nyújt kulcsot, hogy jobban megismerje magát, és ez által kiegyensúlyozottabban tudja a legjobbat adni a babájának.

Miért kell a babát masszírozni?

A babamasszázsoknak általában az a lényege, hogy a babamama kapcsolatokat elmélyíthesse, hiszen az anyukák az átöltöztetés, tisztába tétel, etetés során nem érintik olyan intenzíven a babákat, mint egy teljes testmasszázs alatt.

A babamasszázs a csöppségek testi-lelki-szellemi fejlődését segíti elő, amit kutatások is bizonyítanak, hiszen az édesanya által rendszeresen masszírozott babák minden téren kiegyensúlyozottabbak, mint azok a babák, akik nem részesülnek masszázsban.

Az érintés és a meleg olaj, az édesanya közelsége, szerető gondoskodása olyan pluszt ad a babáknak, ami egész életükre meghatározó élmény.

Miért jó a jóga a babának?

A masszázs végeztével a baba testét néhány vidám és mozgalmas „jógapóz” segítségével megtornáztathatja az édesanya. A csöppségek ezeket a mozdulatokat mindig vidáman tűrik, sőt várják. Nagy nevetgélések közepette lehet levezetni vele a masszázst. A baba izomzatának nyújtása, megtornáztatása a babajóga lényege.

Mi az a pocakfürdő vagy lebegő fürdetés?

A masszázs végeztével a baba olajos testét le kell mosni, de nem feltétlenül babápoló szerekkel, csak tiszta langyos vízzel!

A babafürdetésnek két formáját vethetjük be, ki-ki igényeinek és lehetőségeinek megfelelően:

Lebegő fürdetés
Ebben az esetben viszonylag nagyobb mennyiségű vízre van szükség. A kiskádat úgy kell megtölteni vízzel, hogy a baba valóban lebeghessen a vízben. Az anyuka a karjával tartja a babát, de amennyire lehet, szabadon engedi, hogy tényleg ellazulhasson a vízben.

Pocakfürdő
Ebben az esetben egy speciális vödörszerű fürdetőbe ültetjük a babát, és megtöltjük annyi vízzel, amennyi a pocakfürdő oldalán jelzett szint.

A kicsik imádni fogják, és a család is jól szórakozik, hiszen a kicsik nagy élvezettel fogadják ezt az új helyzetet, a vizes környezetet.

Márton Melitta
www.ajurvedahaz.hu

Oszd meg másokkal is