A lelki felemelkedés művészete – 5 lépésben

Nemrég olvastam egy cikket Srila Sacinandana Maharajatól, aki a keleti, védikus filozófia egyik szaktekintéje. Személy szerint egyik példaképemnek, tanítómnak tartom. A cikkében a védikus életvitel alappilléreit mutatja be. Ez segítségemre volt a 108 Életmódközpont szellemiségének megfogalmazásában. Ezt szeretném megosztani veletek.

A Védák, India 5000 éves szentiratai a teológiai kérdések mellett az élet minden területére vonatkozó tanácsokkal látnak el bennünket. Többek között ide tartozik például az orvostudomány területéről szóló Ájurvéda, az asztrológiát és csillagászatot bemutató Dzsjotisa-véda, az építészet Szthápana-védája, de említhetnénk a zene tudományát ismertető Gándharva-védát is.

Az ember létezésének 3 fő szintjét különböztethetjük meg. A testi szintet, érzelmi szintet és lelki szintet.

A Védák a testi szinten tanítást adnak arra, hogyan találjuk meg az egyensúlyt. Milyen ételt együnk, milyen életmódot kövessünk. A jógán keresztül segítséget nyújtanak energizálásunkban is.

Az érzelmi igényünkre a védikus pszichológia lenyűgöző térképet tár elénk a belső világunkról. Megtanít bennünket a belső jólét elsajátítására, hogyan győzzük le a negatív hatásokat, amik a belső jólétünk ellenségei. A meditáció (pl. mantrázás) segít, hogy jobban érezzük magunkat, jobb legyen az energiánk.

A lelki felemelkedést a bhakti-jóga folyamatán keresztül sajátíthatjuk el, melynek végállomása az Isten iránti eksztatikus szeretet.

A Védákban megfogalmazott örökérvényű alapelveket mindenki alkalmazhatja az életében – vallási vagy spirituális hovatartozástól függetlenül. A védikus szemléletmódon keresztül teljes, holisztikus képet kaphatunk az emberi lényről .

Az alábbi 5 lépésben útmutatást kaphatunk a kozmikus elvekre épített lelki életmód megvalósításához.

1. Sattva – az egyensúly megélése
Azoknak a tényezőknek a harmonizálása, melyek a fizikai, az érzelmi és a mentális egyensúlyt befolyásolják, és az egészséges lelki élet alapját képezik.

2. Dharma – a cél megélése
Annak a felfedezése, hogy miért vagy és mi a feladatod, valamint a dharma kozmikus erejének megtapasztalása.

3. Átma – az önvaló megélése
Tudatában lenni annak, hogy egy örök léttel rendelkező lélek vagy, és szembenézni a halállal csakúgy, mint az örökkévalósággal.

4. Paramátma – egy magasabb rendű kapcsolat megélése
Kapcsolatteremtés a Felsőlélekkel; a félelemnélküliség megtapasztalása összeköttetésben az intuícióval és a vezetéssel.

5. Bhakti – a szeretet megélése
Az odaadás ösvényére lépni a szolgálat hangulatában, és megérezni az örömöt, mely az Istennel és a teremtményeivel való lelki kapcsolatból fakad.

***
A 108 Életmódközpont segít felfedezni a bhakti fent említett 5 területét, és segít abban, hogy az életed mindennapjaiba tudd ezeket átültetni. Segítünk neked megtanulni, hogyan élj kiegyensúlyozottan, kifejlesztve magadban azt a holisztikus szemléletmódot, amelyen keresztül a világot teljes egységében tudod látni, és összhangban tudsz élni vele. Hogy átéld a léted értelmét, hogy felfedezd ki is vagy valójában, majd átélj egy magasabb rendű kapcsolatot, végül pedig ahova ez az egész folyamat vezet: élj tiszta szeretetben.

(folytatjuk)

Kozák Mihály/Manorama

Ha érdekel a life-coaching, olvasd el itt, hogy Manorama miben tud neked segíteni.

Oszd meg másokkal is